Video: Tornado raast in de buurt van Limburgse grens

Een tornado heeft woensdagmiddag een spoor van vernieling achtergelaten in de Duitse plaats Roetgen, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Vaals tegen de Belgische grens.

Ongeveer dertig huizen raakten beschadigd; tien woningen zijn voorlopig onbewoonbaar omdat er instortingsgevaar dreigt, delen van dak of gevel zijn weggewaaid of omdat vlakbij bovengrondse elektriciteitsleidingen zijn losgeraakt.

Gewond

Een persoon raakte lichtgewond. Volgens de brandweer uit de regio Aken is de schade in het dorp met 8250 inwoners aanzienlijk, met name in twee straten waar de kern van de wervelwind doorheen trok. Talloze ramen zijn verbrijzeld, bomen en lantaarnpalen werden door de kracht van de wervelwind omver gerukt. In de plaatselijke basisschool is een crisiscentrum ingericht waar mensen terechtkunnen.

Volgens de Duitse meteorologische dienst is de tornado ontstaan door een lagedrukgebied met de naam ‘Franz’. Dit soort wervelwinden zijn niet heel ongebruikelijk in Duitsland, maar richtten niet altijd zo veel schade aan. In 2018 waren er zeventien vergelijkbare tornado’s in Duitsland, waarvan vier in Noordrijn-Westfalen.

Door Redactie