Sittardse YouTuber opgepakt voor verhandelen illegaal vuurwerk

De politie nam het illegaal vuurwerk in beslag. Afbeelding: Twitter Politie Limburg

De politie heeft donderdagochtend de populaire Sittardse Youtuber Ruben K. opgepakt. Op het kanaal Xtremerides1 plaatste K. video’s waarin hij liet zien hoe je zelf illegaal vuurwerk kunt kopen en afsteken. In de woning van de YouTuber werd ook een partij illegaal vuurwerk aangetroffen.

‘Het grootste vuurwerkkanaal van Europa’. Dat is hoe Ruben K. zijn kanaal Xtremerides1 op de site omschrijft. ‘Dit kanaal biedt de meeste vuurwerkfilmpjes die je maar kan vinden online’. Maar sinds donderdag is er geen vuurwerkfilmpje meer op te vinden. De enige video die nu op het kanaal staat is van de politie en waarschuwt kijkers voor de gevaren van illegaal vuurwerk.

Miljoenen views

De politie viel donderdagochtend de woning van de vuurwerkliefhebber binnen. Dit naar aanleiding van een aantal video’s die K. er recentelijk op plaatste en waarin duidelijk illegaal vuurwerk was te zien. In de woning werd een partij illegaal vuurwerk aangetroffen en K. werd gearresteerd. Ook werd zijn YouTubekanaal met ruim 210.000 volgers overgenomen. Volgens de politie waren de video’s die op het kanaal stonden al zeker zestien miljoen keer bekeken.

Een politiewoordvoerder laat weten dat de politie gaat zoeken naar een manier om de man te ‘plukken’ van het geld dat hij met YouTube verdiende. Dat kan bijvoorbeeld door beslag te leggen op waardevolle spullen.

Vuurwerkverbod

Ruben K. is een bekende in de vuurwerkwereld en is een uitgesproken tegenstander van een mogelijk vuurwerkverbod. In een interview met het AD legde hij twee jaar geleden al uit waarom zo’n verbod volgens hem niet realistisch is. ,,Het is een slecht plan, met een verbod los je het probleem niet op. Want zolang vuurwerk in Europa nog gewoon te verkrijgen is, gaan mensen gewoon de grens over om het te halen. Bovendien is de pakkans gewoon té klein. Dus het is eigenlijk gewoon niet te handhaven.’’

Daarnaast is K. van mening dat het probleem niet bij het vuurwerk ligt, maar bij mensen die er onverantwoordelijk mee om gaan. ,,Er raken altijd meer mensen door drank gewond dan door vuurwerk. En ik ben het levende bewijs dat ook illegaal vuurwerk afsteken veilig kan. Ik heb mijn ogen en alle tien mijn vingers nog.’’

Door AD/Redactie