Brits parlement wil geen nieuw brexit-referendum

Theresa May. Afbeelding: AFP

Het Britse parlement heeft donderdagavond tegen het idee van een nieuw referendum over de brexit gestemd.

In totaal waren 85 parlementsleden voor een nieuwe volksstemming en 334 tegen. Het Lagerhuis stemt donderdagavond ook over een eventueel uitstel van de brexitdatum van 29 maart.

Nederland staat overigens welwillend tegenover zulk uitstel, maar dan moeten de Britten wel met goede argumenten komen. Dat zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken donderdag na de oproep van Europees president Donald Tusk. Een uitstel zal door het VK moeten worden aangevraagd, benadrukt Blok. ,,Nederland is op zich welwillend maar het is wel van groot belang dat Londen daarbij goed aangeeft waarvoor ze dat uitstel willen gebruiken.’’

Tusk wil dat de EU-landen openstaan voor een lang uitstel van de brexit als het Verenigd Koninkrijk het nodig acht zijn brexitstrategie te heroverwegen. De president is morgenochtend bij premier Mark Rutte in Den Haag om hierover te praten. Tusk gaat in aanloop naar de Europese voorjaarstop volgende week in Brussel ook naar andere leiders om hen te vragen serieus te kijken naar deze optie.

Door AD/Leon van Wijk