Twee arrestaties in Amsterdam om wapens aanslagen Parijs 2015

De politie heeft twee aanhoudingen verricht in Amsterdam voor betrokkenheid bij de aanslagen in 2015 in Parijs.

De politie heeft twee aanhoudingen verricht in Amsterdam voor betrokkenheid bij de aanslagen in 2015 in Parijs. © ANP

De politie in Amsterdam heeft twee mannen van 29 en 31 jaar aangehouden voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs in 2015.

Redactie

De mannen zouden kalasjnikovs en explosieven hebben geleverd aan de terreurverdachten. Een van de twee is inmiddels weer vrijgelaten om gezondheidsredenen.

De wapens en explosieven zouden door leden van de jihadistische organisatie mogelijk in oktober van dat jaar in Nederland zijn opgehaald. De twee mannen kwamen in beeld door onderzoek van de Franse, Belgische en Nederlandse politie.

Lees ook:Brein van aanslagen Parijs uitgeleverd

De woningen van de verdachten zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op gegevensdragers zoals computers en mobiele telefoons. De hechtenis van een 29-jarige man is vrijdag door de rechter-commissaris verlengd met twee weken. De gezondheid van de andere verdachte laat niet toe dat hij langer wordt vastgehouden. ,,Omdat er geen andere mogelijkheid was, is de man donderdag noodgedwongen in vrijheid gesteld in afwachting van de resultaten van het verdere onderzoek’’, aldus het OM.

Wapenspoor naar Nederland

Eerder werd al duidelijk dat er een spoor loopt naar Nederland wat betreft de gebruikte wapens tijdens aanslagen in Frankrijk. In 2016 arresteerde de politie in Rotterdam een 32-jarige Fransman. Hij wordt ervan verdacht wapens te hebben geleverd aan Reda Kriket. Na de aanslagen in Brussel en Zaventem werd deze Franse terrorist in de buurt van Parijs aangehouden terwijl hij bezig zou zijn geweest een volgende aanslag voor te bereiden. Kriket was in het bezit van vijf machinegeweren, zeven pistolen en explosieven.

Lees ook:Ceriel Lucker uit Geleen overleefde de aanslagen in Parijs

Frankrijk werd op 13 november opgeschrikt door een reeks aanslagen, waarbij 129 mensen omkwamen. De doden vielen bij schietpartijen en explosies op verschillende plaatsen in de stad.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws