Unieke titel ,,summum” voor slager Arno de Best

De drie nieuwe meesterslagers. Rechts Bergenaar Arno de Best.

Bergenaar Arno de Best (53) heeft maandag een nieuwe titel aan zijn toch al imposante palmares toegevoegd. Tijdens de inauguratie van Stichting Meestertitels Slagersbranches in Utrecht is hij benoemd tot meesterslager. De Best, die in het verleden bekroond werd voor diverse specialiteiten, schaarde zich daarmee bij het selecte gezelschap van vijf vakbroeders dat zich meesterslager mag noemen. ,,Dit is wel het summum”, geeft de bescheiden slager toe.

Die eer viel de Bergenaar samen met Johan van Uden van Chateaubriand in Heemstede en Herman ter Weele van Slagerij Ter Weele in Oene/Emst te beurt. De titel Meesterslager is de hoogst haalbare in de slagersbranche. De meesterproef is in 2015 in het leven geroepen ter promotie van de branche, bestaat uit drie onderdelen. De kandidaten die na twee uitvoerige intakes (schriftelijk en vervolgens mondeling) worden onderworpen aan de bewerking van vers vlees, ondernemerschap en communicatie en worstmakerij en traiteur. Bij het onderdeel vers vleesbewerking staan zaken centraal als levende inkoop, slachttechnieken, uitbenen, portioneren, vliezen en verdelen. Dit onderdeel vindt plaats op een vleesbewerkingsbedrijf. Bedwelmen en fixeren wordt uitgevoerd door een gecertificeerde slachter.

De kersverse Meesterslager, die vanaf zijn vijftiende in het vak zit, erkent dat aan de inauguratie een zware beproeving vooraf is gegaan. Ook diende De Best vaardigheden te tonen die hij in zijn eigen slagerij in de kern van Nieuw Bergen al jaren niet meer toepast. ,,Ik moest ook slachten. Dat doen wij in ons bedrijf niet meer sinds ik de zaak van mijn ouders in 2002 overgenomen heb.” Arno de Best is de derde generatie in het familiebedrijf dat zijn oorsprong in 1936 in Afferden vond. ,,Mijn opa begon toen daar de slagerij. Na de overname door mijn vader is het bedrijf verhuisd naar de Lindenlaan in Nieuw Bergen. Na een paar jaar is er nieuw gebouwd op het Raadhuisplein waar we nu al bijna 55 jaar gevestigd zijn”, zegt De Best, die dertien mensen in dienst heeft.

Door Jos Gröniger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Bergen
  1. De artikels worden geladen...