Bijzonder poppenhuis blijft in Nederland

Het poppenhuis van Trip. Afbeelding: Jasmijn Tolk/John Endlich Antiquairs

Een van de pronkstukken van de Tefaf in Maastricht, een 18de-eeuws Gronings poppenhuis, blijft in Nederland. De Martens-Mulder Stichting heeft het gekocht voor bijna een miljoen euro en in bruikleen gegeven aan Rijksmuseum Twenthe. Dat heeft het museum in Enschede bekendgemaakt.

Het mooiste zilverwerk, de duurste zijdes, maatwerk Kangxi porselein, portretten geschilderd door het atelier van Isaac Olivier. Het 250 jaar oude Anna Maria Trip poppenhuis – deze week nog te zien op de Tefaf – is een kunsthistorisch juweel van reuzenformaat. Het poppenhuis werd te koop aangeboden door Endlich Antiquairs uit Haarlem.

Pronkpoppenhuizen golden in de 17de en 18de eeuw als statussymbool voor de rijken. Het object is gebouwd voor en samengesteld door Anna Maria Trip (1712-1778), een in die tijd beroemde Groningse dame uit de welgestelde familie Trip. Rembrandt portretteerde haar voorouders nog.

Anna Maria Trip was getrouwd met Wicher van Swinderen en via deze lijn is het kunstobject uiteindelijk bij de Haarlemse kunsthandelaars terechtgekomen.

Alleen het beste materiaal was goed genoeg voor het poppenhuis van Trip.

Zo zijn de zijden stoffen die dienst doen als behang en draperieën rondom het hemelbed waarschijnlijk afkomstig van japonnen. Zijn de Chinese Kangxi porseleinen vazen in de kinderkamer maatwerk geweest, gezien hun perfecte afstemming op het behang. En komen de miniatuurportretten uit het atelier van de Engelse meester Isaac Olivier.

Door onze verslaggever

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen