Anderhalf jaar wachten op woning in Peel en Maas

De raad van Peel en Maas praat dinsdagavond over het plan Vitaal Wonen. Afbeelding: Stefan Koopmans

Wie in Baarlo, Maasbree, Helden of Panningen een nieuwe of andere woning wil, moet gemiddeld anderhalf jaar wachten. In de kleinere kernen als Beringe, Egchel, Grashoek en Koningslust is dat circa een jaar.

De gemeenteraad van Peel en Maas buigt zich dinsdagavond over het plan Vitaal Wonen. Peel en Maas wil weer groeien en focust op het toekomstbestendig maken van de woningvoorraad in de elf kernen en op duurzame, woningen voor oudere zijinstromers. De juiste woning op de juiste plek van de juiste kwaliteit, luidt het devies. De fractie Lokaal Peel en Maas vroeg recent hoe het zit met wachttijden.

Uit cijfers van Wonen Limburg blijkt dat de wachttijd gemiddeld anderhalf jaar is. Woningcorporatie Antares met woningen in Kessel, Kessel-Eik en Meijel houdt de wachttijden pas een jaar bij, maar die laten een vergelijkbaar beeld zien als bij de huizen van Wonen Limburg. Ook in Venray en Horst aan de Maas moet men gemiddeld achttien maanden geduld hebben.

Piushof

Na de zomer wordt gestart met de woningbouw in de Piushof in Panningen. De 72 oude huurwoningen maken daar plaats voor 64 nieuwe huizen. De gemeente biedt acht bouwkavels aan. De wachttijd in Panningen zal daardoor tijdelijk oplopen.

De gemeente houdt geen lijsten bij van woningzoekenden, dat doen de corporaties. Peel en Maas zegt geen signalen te ontvangen over (te) lange wachttijden. Mocht de politiek die wel ontvangen, dan zal de gemeente ze bespreken tijdens regulier overleg met de corporaties.

Door John Verstraelen
Peel en Maas