Enexis verdubbelt tarief voor verwijderen van de gasmeter

© ANP

Wie van zijn gasmeter af wil, betaalt een stevige prijs. Netbeheerder Enexis heeft de kosten voor het verwijderen van een gasaansluiting onlangs verdubbeld: van 358,14 naar 732,05 euro. Enexis spreekt van een kostendekkend tarief. Consumenten vragen zich af waarom ze een rekening krijgen voor iets wat niet hun eigendom is.

Frans Dreissen

Aardgasvrij wonen is de toekomst. Wie nu al permanent van het aardgas wil, is verplicht om gaskraan, -meter en -leidingen te laten verwijderen. Hoewel die eigendom zijn van de netbeheerder, worden de kosten van de werkzaamheden verhaald op de woningeigenaar of huurder.

‘Gasloos ja, maar ik ga er niet voor betalen. Al zeker niet voor iets wat niet mijn eigendom is’. Het regent momenteel klachten van consumenten. Maar de Geschillencommissie Energie wijst ze vrijwel zonder uitzondering af. Meestal wordt gerefereerd aan contractuele afspraken en gewezen op de kleine lettertjes in de algemene voorwaarden van het energieleveringscontract.

Kostendekkendheid

Enexis beroept zich wat de tariefstelling betreft op kostendekkendheid. „In het verleden werd de meter weggehaald en de leiding afgedopt”, zegt een woordvoerder. „Omwille van de veiligheid, er blijft volgens onderzoeksinstituut Kiwa een risico op lekkage, wordt in de laagbouw nu de complete aansluitleiding verwijderd. Daar komen onder meer graafwerkzaamheden bij kijken.”

Enexis werkt per 1 februari volgens de nieuwe methode en heeft op basis van actuele afspraken met aannemers een kostprijsberekening gemaakt. Met de uitbreiding van de dienst, is ook het tarief aangepast. Enexis hanteert een uniforme prijs. „Iedereen betaalt hetzelfde, of de leiding nu 1 of 25 meter lang is.” Hoogbouwwoningen worden nog steeds afgedopt.

Geen stimulans

Statenlid Andy Rossel (GroenLinks) vindt dat sec een verdubbeling van de kostprijs voor het weghalen van de gasaansluiting, niet bepaald bijdraagt aan meer draagvlak voor de energietransitie. ,,Een verdubbeling van het tarief is curieus en geen stimulans om van het gas af te gaan.”

Enexis beweert geen winstbejag na te streven of de consument op kosten te willen jagen. Ook gedeputeerde Ger Koopmans relativeert de kosten. „Het ook weghalen van een leiding die onder druk staat is veiliger, wel duurder. Ik steun daarom het 50-50-voorstel van de Tweede Kamer. Inmiddels is overleg gestart tussen het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en de netbeheerders om die motie snel uit te voeren, zodat we voor bewoners terug zijn bij het ‘oude’ tarief.”

Motie Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft op 12 maart een motie aangenomen, waarin de minister wordt opgeroepen om de voorlopers van de energietransitie te ontzien. Zij moeten zo min mogelijk nadeel ervaren om hun woning gasvrij te maken. De kosten voor het verwijderen van de gasaansluiting zouden gedeeld moeten worden tussen consument en netbeheerder. Zo lang er echter geen concreet voorstel ligt, betalen bewoners de volle mep.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws