Naar Limburg lekkende politiemol veroordeeld tot 45 maanden celstraf

Afbeelding: ANP

De rechtbank in Arnhem heeft politiemol Mehmet A. (22) uit Tiel veroordeeld tot een celstraf van 45 maanden voor het doorspelen van geheime informatie aan criminelen. Ook mag A., de informant die een rol zou hebben gespeeld in een vermeende Limburgse afpersingszaak, acht jaar lang geen functie bij de overheid bekleden.

De straf komt overeen met de eis van justitie, drie weken terug.

Mehmet A. werkte sinds januari 2017 als arrestantenwacht bij de politie Amsterdam. Ook patrouilleerde hij op straat. In november werd de Tielenaar opgepakt na een anonieme tip dat hij informatie verkocht aan twee broers die in softdrugs handelden. Uit onderzoek bleek vervolgens dat de agent ‘duizenden keren’ informatie zou hebben gelekt. Een politieonderzoek zou volgens het Openbaar Ministerie zelfs zijn stukgelopen doordat A. informatie had doorgespeeld.

Spreekuur

De aspirant-agent zou in zijn auto een soort ‘spreekuur’ houden waarbij hij op afroep informatie opzocht en doorspeelde. Zelf verklaarde hij de informatie door te spelen omdat hij werd bedreigd. De rechter vond die verklaring echter niet aannemelijk.

No Surrender

De Limburger onthulde eerder dat het lekken van de agent een rol heeft gespeeld in een vermeende afpersingszaak binnen het Midden-Limburgse chapter van motorclub No Surrender. Leden van No Surrender zouden via A. informatie hebben gekregen over hun inmiddels afgezette president, die contacten zou hebben bij de politie. Het zou voor de clubleden reden zijn geweest de president af te zetten, en zoals hij zelf zegt, af te persen. Zo beweert hij dat hij zijn auto, motor, horloges en een flinke som geld moest afgeven en dat zijn familieleden werden bedreigd. De advocaten van de verdachten, van wie de voorlopige hechtenis inmiddels is opgeheven, weerspreken dat ‘bij het afhandelen van zakelijke geschillen’ sprake is van afpersing.

Door Rik van Hulst en Jos Emonts
Roermond