Op cruisevakantie in Brazilië: twintigers betrapt met kilo’s cocaïne, jarenlange celstraf dreigt

De Belgische Morad E.A. (links), Giuliano C. (rechts) en Adan A.D. zouden met een cruise vanuit Brazilië via de Canarische Eilanden naar Europa varen. Op 28 april worden ze thuis verwacht. Afbeelding: AD/RV

Een groep van zestien toeristen dreigt in Brazilië jarenlang achter de tralies te verdwijnen voor drugssmokkel.

De mannen uit België, Frankrijk en Brazilië zaten net aan boord van een cruiseschip, toen in hun bagage maar liefst 306 kilo aan cocaïne werd ontdekt. De vakantiegangers wachten in een Braziliaanse cel hun lot af.

Het waren veiligheidsagenten van het schip ‘Costa Favolosa’ die de drugs ontdekten, in de buurt van de haven van de Braziliaanse Santos. De zestien toeristen zaten op dat moment verspreid over het schip. Of ze elkaar kennen, is nog niet duidelijk.

Advocaat

Een advocaat die door de ouders van zeven Braziliaanse verdachten werd ingehuurd, beweert dat de toeristen van niets wisten. Dat schrijft de Brazilaanse krant Globo. Ook een familielid van een van de opgepakte Belgen kan maar moeilijk geloven dat ze wisten dat er drugs in hun bagage zat.

,,Opmerkelijk is dat de drugs pas aan boord van het schip werd ontdekt’’, klinkt het. ,,De toeristen waren in de terminal al aan een scanner gepasseerd, met een procedure zoals in een luchthaven. Die scanner detecteerde geen drugs.’’ De politie onderzoekt hoe dat mogelijk is en vroeg al om uitleg bij het bedrijf dat instaat voor de controle aan de terminal.

Muilezels

De Braziliaanse politie vermoedt dat de toeristen door een internationale drugsbende zijn ingezet als ‘muilezels’, om de drugs te transporteren. Als ze schuldig worden bevonden riskeren de vakantiegangers een celstraf tot vijftien jaar.

Door Hans Reinier