33.000 zonnepanelen bij waterzuivering

Een zonneveld bij de waterzuivering in Hoensbroek Afbeelding: Johannes Timmermans Fotografie

In luttele acht maanden heeft het Waterschapsbedrijf Limburg 33.000 zonnepanelen gelegd op eigen grond nabij de zeventien waterzuiveringsinstallaties in de provincie. Woensdag wordt het laatste zonneveld in Susteren in gebruik genomen.

De 33.000 zonnepanelen leveren 40 procent van de energie die nodig is voor de waterzuivering. Het Rijk steunt het project met subsidie. De panelen zijn gelegd door Volta Limburg.

Ruimte

Rond de meeste Limburgse waterzuiveringsinstallaties is voldoende ruimte om zonnevelden aan te leggen. Dat gaat niet ten koste van landbouwgrond. De terreinen liggen goed afgeschermd en verborgen in dalletjes buiten de bebouwde kom.

De 33.000 zonnepanelen produceren 10 miljoen kilowattuur stroom per jaar. Het Waterschapsbedrijf is de grootste investeerder in zonne-energie in de provincie. De duurzaam opgewekte energie scheelt vierduizend ton CO2. Dat komt overeen met het jaarlijks planten van 13.000 bomen. Het waterschapsbedrijf heeft 14,5 miljoen euro gespendeerd aan het project. Bestuurslid Michel Bouts verwacht dat in zeven jaar terug te verdienen. De ambities reiken verder. In 2025 wil het waterschapsbedrijf volledig energieneutraal zijn.

Door Peter Bruijns
Echt-Susteren