‘Is Schumacher een toptalent, of knakt hij?’

Mick Schumacher. Afbeelding: EPA

Zijn achternaam is zowel een last als een kans voor Mick Schumacher, zoon van zevenvoudig wereldkampioen Michael.

Dinsdag maakte de 20-jarige coureur tijdens de testdag in Bahrein zijn eerste meters voor het Formule 1-team van Ferrari. Oud-coureur Jan Lammers: ,,Het grote vraagstuk is: is hij een toptalent met de X-factor die opbloeit, of knakt hij?”

Of Lammers de verrichtingen van de jonge Duitser volgt? ,,Zeker. Met belangstelling, als collega autocoureur, maar ook uit respect voor Michael. Je hoopt dat het goed gaat, dat hij voor zijn vader een follow-up kan geven aan diens prestaties. Het heeft nu extra bijzondere waarde”, zegt Lammers, doelend op het hersentrauma dat Michael Schumacher bij een ski-ongeluk opliep in 2013.

Lees ook:Mick Schumacher stapt bij Ferrari in de voetsporen van zijn vader

Of de hoop reëel is, is een tweede. De een jaar oudere Max Verstappen bereikte op vroegere leeftijd beduidend meer dan Schumacher – Verstappen werd onder meer wereldkampioen in het karten en werd door zijn opvallende prestaties de jongste coureur ooit in de Formule 1. Hij heeft inmiddels 83 Grand Prix-deelnames, 25 podiumplekken en 5 overwinningen achter zijn naam.

‘Is Schumacher een toptalent, of knakt hij?’
Mick Schumacher in de Ferrari. Foto: AFP

Zijn eerste jaar in de Formule 3 in 2017 eindigde Schumacher in de middenmoot. Lammers: ,,Maar je hebt de quickstarters en de slowstarters. Hij heeft iets langer nodig dan Max Verstappen die de afgelopen vier jaar de ongekroonde wereldkampioen was in de Formule 1 qua rijden, maar nog niet in de uitslag. De auto is van groot belang, dat Schumacher nu bij Ferrari rijdt helpt al mee.”

Formule 1-commentator Olav Mol is nog niet onder de indruk van het optreden van Schumacher tot nu toe. ,, Ik ben nog niet getriggerd, dat je denkt van: wow, die moeten we gaan volgen. Ik zie een jongeling die nog kilometers moet maken en de tijd moet krijgen.”

Lees ook:Formule 1: De show draait niet meer alleen om Max

Tegelijkertijd weet Mol: ,,Ferrari pikt hem nu ook niet op omdat hij toevallig Schumacher als achternaam heeft. Al zal het ongetwijfeld helpen. Hij kan wel wat, iemand die niet kan autorijden krijgt dat niet voor elkaar. Maar tot op heden vind ik hem in alle voorgaande klassen middelmatig. Het is aan hem om mijn ongelijk te bewijzen. Als hij uiteindelijk toch uit de verf komt, zal het voor hem makkelijker werken bij een raceteam of een bedrijf dan voor iemand met Bakker als achternaam. Maar gun hem de tijd.”

Lammers weet ook: ,,Michael was ook niet vanaf dag 1 in de kart dominant in alles. Menig autocoureur had een betere staat van dienst voordat hij de Formule 1 in ging. Het is geen garantie. De grote vraag als een toptalent zich op het hoogste niveau begeeft is: hoe reageert hij? De toppers met de X-factor bloeien op, de anderen knappen. Daar zie je het verschil tussen het echte toptalent en het talent.”

Door Lisette van der Geest