Ondernemers windmolenparken zwichten na dreigbrieven

Bron © AD

Archiefbeeld ter illustratie. Afbeelding: DVHN

Een Groningse ondernemer heeft zich teruggetrokken uit de bouw van een windmolenpark nadat hij woensdag een dreigbrief ontving.

Het is al het tweede bedrijf binnen een week dat bedreigd wordt vanwege het aanleggen van een windmolenpark.

Het bedrijf kreeg van de bedreigers 48 uur om de werkzaamheden neer te leggen. Voor de ondernemer gaat de veiligheid van zijn werknemers boven alles en dus trok hij zich terug. De man heeft aangifte gedaan en de zaak ligt bij de recherche. ,,De bedreigingen waren buitengewoon heftig en ontoelaatbaar”, zegt een woordvoerder van de politie. ,,Daarom doen wij er alles aan om de dader te vinden.”

Bedreigd

In maart werd de Drentse ondernemer Ben Timmerman eveneens bedreigd vanwege het meewerken aan een windmolenpark. Ook deze besloot de werkzaamheden stil te leggen. Daarnaast ontvingen de Gedeputeerde Staten van Groningen eveneens een brief, waarin onder meer gedreigd werd verkeersknooppunten te ontregelen en het veroorzaken van grote chaos.

De activisten noemden hun acties ‘verzetsdaden’ en zeggen grootse plannen te hebben. „Als dit voornemen niet terug gedraaid wordt, zien wij ons genoodzaakt de verzetsdaden tegen windparken in Groningen en Drenthe naar een nog hoger niveau te brengen.”

Aanwijzingen

Volgens Dagblad van het Noorden zijn de brieven qua taalgebruik identiek aan elkaar. Bij de nieuwe dreigbrief is de oude, gericht aan Timmerman, ingestoken. De politie zegt dat er naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht dinsdag vijftien tips zijn binnengekomen over de dreigbrieven. ,,Daarin worden ook namen genoemd. Daarmee gaan wij nu verder in ons onderzoek.”

Door Redactie