‘Tien mannen verantwoordelijk voor grootschalige drugsproductie in Weert’

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Tien mannen uit Limburg en Noord-Brabant hebben tussen april en oktober 2018 in twee laboratoria in Weert op grote schaal synthetische drugs geproduceerd.

Dat concludeert het Openbaar Ministerie na een onderzoek dat medio 2018 werd gestart. De tien zouden in wisselende samenstelling dag en nacht in ploegendiensten aan de slag zijn geweest in een woonhuis en een aangrenzende schuur aan de Breijbaan in het kerkdorp Swartbroek.

Anonieme tip

De aanleiding voor het onderzoek was een anonieme tip aan het Team Criminele Inlichtingen (TCI) over de criminele activiteiten van een van de verdachten. Via in het geheim aangebrachte camera’s konden de rechercheurs de handel en wandel van de verdachten deels op de voet volgen.

De politie pakte in deze zaak bij een inval op 3 oktober de eerste drie mannen op. In de loop van het onderzoek volgden nog zeven arrestaties. De laatste verdachte die de politie in de boeien heeft geslagen, is een 50-jarige man uit Herkenbosch. De politie kwam hem op het spoor nadat in het televisieprogramma Opsporing Verzocht camerabeelden werden vertoond. Hij en zeven medeverdachten zitten nog in de cel.

De meeste verdachten hebben tot nu toe gezwegen tijdens hun verhoren. Dat deden ze dinsdag ook toen de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch in een tussentijdse zitting moest beslissen over het voortduren van hun detentie. De rechters bepaalden dat ze allemaal in de cel moet blijven. De volgende zitting staat op 25 juni gepland.

Door Jos Emonts
Weert