Steeds minder gele hesjes op straat, maar de onvrede blijft

Bron © AD

Afbeelding: AFP/AD

Niet eerder gingen er in Frankrijk zo weinig ‘gele hesjes’ de straat op als afgelopen weekend, en ook in Nederland lijkt de animo voor de protesten af te nemen. Is de beweging op zijn retour? ‘We demonstreren voortaan zonder hesjes’.

Sinds de massale protestbeweging van de ‘gele hesjes’ in Frankrijk via sociale media in gang werd gezet, zijn er niet zo weinig betogers geweest. Volgens cijfers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken gingen afgelopen zaterdag in heel het land ‘slechts’ 22.300 gele hesjes demonstreren. Bij het eerste protest, op 27 november vorig jaar, gingen nog 282.000 betogers de straat op.

Limburg

Ook in Nederland zijn tekenen van afzwakking te zien. De Limburgse tak van de gele hesjes is door een gebrek aan animo genoodzaakt is te stoppen. Waar tijdens een internationale demonstratie op 2 februari nog honderden demonstranten uit Nederland, België en Duitsland door Maastricht trokken, was er bij de laatste acties slechts een handjevol betogers aanwezig.

Onno Buijnsters, een van de voormalig leiders van de Limburgse gele hesjes, liet weten dat hij het negatieve beeld rondom de internationale beweging ziet als een van de oorzaken van de afnemende belangstelling. ,,Wijzelf zijn altijd verre van geweld gebleven. Maar ik merkte toen ik begin maart in Maastricht stond te flyeren dat ik zonder hesje in een halfuur 150 flyers kon uitdelen, en mét slechts 20. Daar schrokken wij heel erg van.”

Bekijk hier de beelden van de demonstratie van 2 februari:

Afnemende belangstelling

Ook op andere plekken is sprake van afnemende belangstelling, stellen verschillende media. In steden als Leeuwarden en Groningen komen nog slechts protestgroepen van hooguit vijftien mensen op de been. En zelfs bij de grotere protesten valt de opkomst vaak tegen, zoals een landelijk opgezette protestmars in Den Haag waar ongeveer honderd betogers op af kwamen.

Voor Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar Sociale Verandering en Conflict aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is dat logisch. ,,Je hebt mensen nodig die bereid zijn om veel vrije tijd op te offeren voor een langere periode, het is moeilijk om dat vol te houden.”

Door onze verslaggever