Martin Buber-Plaquette voor Dries van Agt

Dries van Agt wordt geëerd voor zijn „overduidelijke blijken van medemenselijkheid”. Afbeelding: Stefan Koopmans

Oud-premier Dries van Agt krijgt dit jaar de Martin Buber-Plaquette.

De onderscheiding is hem toegekend voor zijn verantwoordelijkheidsgevoel tegenover de medemens, vooral wanneer hij het gevoel heeft dat die wordt onderdrukt. ,,Met respect, deemoedigheid, moed, wilskracht en energie trekt hij zich persoon en zaak aan en treedt prominent op,” aldus voorzitter Werner Janssen van de stichting Euriade. De 88-jarige Van Agt trekt zich al vele jaren het lot van de Palestijnse bevolking aan.

Lees ook: De taaie strijd van Dries van Agt, een verzoener van aard

Doodsnood

De naam van de nieuwe ontvanger van de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens de Euriade, het internationale festival van de dialoog, werd vandaag om 12 uur bekendgemaakt. Dries van Agt presenteerde donderdag in Den Haag nog een boek van zijn hand, getiteld ‘Palestina in doodsnood’ waarin hij opnieuw aandacht vraagt voor de ‘flagrante schending van elementaire mensenrechten’ in de bezette gebieden.

Dialoog

De Duits-Israëlische filosoof Buber (1878-1965), de naamgever van de prijs, staat bekend om het belang dat hij hechtte aan de dialoog tussen mensen. Mensen moeten respect voor elkaar hebben en moeite doen elkaar te begrijpen. De plaquette wordt elk jaar uitgereikt aan een persoonlijkheid die weet te luisteren, en die daadwerkelijk antwoorden geeft op vragen van de medemens.

Illuster

Van Agt komt op een lange lijst met illustere namen als Richard von Weizsäcker, Paul van Vliet, Helmut Schmidt, Herman van Veen, Hans-Dietrich Genscher, Garry Kasparov, Waris Dirie, Peter Maffay, Michail Gorbatsjov, prinses Irene, en koningin Silvia van Zweden.

Door Peter Bruijns

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen