Frauderende schooldirecteur in Heerlen per direct ontslagen

Afbeelding: ANP

De directeur van De Pyler, een school voor speciaal onderwijs in Heerlen, is donderdag per direct ontslagen. Uit onderzoek is gebleken dat hij afgelopen zes jaar zeker 40.000 euro aan schoolgeld - waaronder ouderbijdrages - heeft doorgesluisd naar zijn privérekening.

Dat bevestigt Bert Nelissen, bestuursvoorzitter van onderwijskoepel Innovo, waar De Pyler onder valt.

De nu ontslagen directeur werd eind januari al voorlopig geschorst. Innovo nam dat besluit nadat een klokkenluider had getipt over financiële onregelmatigheden. De koepel schakelde daarop Hoffmann bedrijfsrecherche in.

Uit hun rapport blijkt dat de ouderbijdrages werden beheerd door de stichting Zonnewijzer Oudersbelang, die de betrokken directeur begin 2013 zelf oprichtte. Tot voor twee maanden geleden kende Innovo deze stichting niet, aldus Nelissen. Hij stelt dat „de stichting duidelijk is opgericht om middelen aan het zicht te onttrekken”.

De Pyler telt zo’n 300 leerlingen. Hun ouders betalen elk schooljaar 35 euro voor uitstapjes en activiteiten op school. „Dan gaat het bijvoorbeeld om materialen voor houtbewerking of kooklessen, traktaties en entreegelden”, aldus Nelissen, die benadrukt dat het de kinderen, wat betreft die activiteiten nooit aan iets heeft ontbroken. „Juist daarom kon de fraude zo lang onopgemerkt blijven: als er iets nodig was, kwam het er altijd. De directeur voerde zelf het financieel beheer over de stichting. Soms werden bijdrages ook contant betaald.”

Hoffmann stuitte in de administratie van de stichting ook op valse, dubbele facturen: nota’s die elders binnen de school of de onderwijskoepel al waren betaald. „Ook die middelen zijn deels doorgesluisd naar privérekeningen”, zegt de Innovo-bestuurder. Waaraan de directeur het geld al die jaren heeft besteed, zei hij zich deze week tegenover Nelissen „niet meer te kunnen herinneren”, aldus de topman.

Gevraagd om een reactie besloot de directeur zich vrijdag tegenover De Limburger - op dit moment - van commentaar te onthouden.

Innovo heeft geen aangifte gedaan tegen de ontslagen directeur. Nelissen wil zich daar nog op beraden, „als het nodig is, zullen we dat zeker doen.” Wel gaat de koepel het verdwenen geld terugvorderen. „Er is een claim in de maak, we gaan een civiele procedure starten.”

De bestuursvoorzitter benadrukt dat Innovo „volledig garant” staat voor alle bijdrages die de ouders hebben betaald en de activiteiten van de leerlingen. Daarbij zet hij de schade van 40.000 euro af tegen de totale begroting van de onderwijskoepel: 70 miljoen euro. „Dit gat vullen we op uit onze reserves, maar principieel moet geld dat voor onderwijs is bedoeld en onrechtmatig onttrokken, worden teruggevorderd.”

Overigens heeft het onderzoek van Hoffmann, dat het wegsluizen van 40 mille aantoonde, ruim 80.000 euro gekost. „Er zijn twee rechercheurs twee maanden intensief bezig geweest. Dat bedrag mag je dus, in de procedure, optellen bij onze schade.”

Naar aanleiding van de bevindingen wil Innovo het contant betalen van ouderbijdrages helemaal terugdringen en overweegt de koepel zelfs om de vrijwillige ouderbijdrage geheel af te schaffen. Binnen Innovo zijn verder overigens geen financiële onregelmatigheden aangetroffen.

Door Serge Sekhuis

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Heerlen