Impasse rond tijdelijke halteplaats Flixbus in Maastricht duurt voort

Waar in Maastricht gaat de Flixbus stoppen? Dat is de vraag. Afbeelding: Loraine Bodewes

Nog steeds is niet bekend of Flixbussen tijdelijk gaan stoppen aan de Groene Loper. De tijd dringt, op 1 mei moet de nieuwe halteplek van start gaan.

Per 1 mei mogen de internationale bussen van de bedrijven Flixbus, IC, Eurolines en KLM niet meer stoppen aan de achterkant van het Maastrichtse station. Er wordt een nieuwe internationaal busstation aangelegd, een paar honderd meter verderop, ook aan de Meerssenerweg. Maar dat is op zijn vroegst eind dit jaar pas klaar.

Tijdelijke oplossing

Vandaar de tijdelijke oplossing aan de Groene Loper, ter hoogte van het Sint-Maartenscollege, waar de gemeente 21 parkeerplaatsen voor auto’s wil vervangen door 4 plekken voor bussen. Flixbus vindt de Groene Loper echter ongeschikt, onder meer omdat het onbebouwde gebied, zeker ’s nachts onveilig zou zijn, en te ver van station en centrum. Flixbus kiest voor de Maasboulevard (bij Mosae Forum). „We kunnen daar gewoon gaan stoppen”, schrijft Arthur Kamminga.

In antwoorden aan de fractie M:OED stelt wethouder Gert-Jan Krabbendam dat die plek geen officiële bushalte is. „We hebben er een busstrook aangelegd en de stoepband verhoogd, maar dat is voor toekomstige plannen (sneltram, red). Alleen tijdens carnaval geldt deze locatie als vervangende halte voor de Markt.”

Ruimte

Volgens de gemeente stoppen regelmatig drie tot vier lijnbussen tegelijk. „Er is niet genoeg ruimte aan de Maasboulevard. Het druk verkeersknooppunt in de helling naar de Wilhelminabrug moet overzichtelijk blijven.”

De gemeente en het Flixbus-kantoor in München geven allebei aan dat ze in gesprek zijn en binnenkort samen een oplossing hopen te vinden.

Door Joos Philippens

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Maastricht