Aanvraag voor groot zonnepark op Emmaberg in Valkenburg

Een impressie van het geplande zonnepark op de Emmaberg. Afbeelding: Solarpark Emmaberg

De firma Solarpark heeft bij de gemeente Valkenburg een vergunning aangevraagd voor de aanleg van een groot zonnepark op de Emmaberg. Het college van B en W houdt het verzoek vooralsnog in beraad.

Solarpark wil een perceel van veertig hectare aan de Heihofweg inrichten met zonnepanelen. Met de opbrengst van dat zonnepark kunnen ruim twaalfduizend inwoners van stroom worden voorzien, zegt Marcel Derks van Solarpark. Het bedrijf heeft eerder een dergelijk zonnepark aangelegd op het terrein van DSM/Chemelot in Geleen.

Dak

Inwoners kunnen financieel deelnemen aan dat project. Zij hoeven dan zelf geen zonnepanelen op het dak van hun huis te leggen, legt Derks uit, maar delen wel in de opbrengst van zonne-energie. Mensen die in de directe omgeving van het park wonen, komen in aanmerking voor subsidie van het Rijk. Dat geldt zowel voor inwoners van Valkenburg als voor mensen uit Hulsberg.

Het terrein op de Emmaberg, ooit in beeld als locatie voor een voetbalstadion, leent zich volgens Derks uitstekend voor de bouw van een zonnepark. De helling ligt op het zuiden, legt hij uit, waardoor het rendement van de panelen maximaal is. „Bovendien ligt het wat uit het zicht”, zegt hij. „Je hebt daar in elk geval weinig huizen waar de bewoners uitkijken op het terrein.”

Spiegel

De gemeente Valkenburg wijst het project niet op voorhand af, maar plaatst wel kanttekeningen bij de plannen. Het terrein ligt weliswaar buiten de bebouwde kom, constateert wethouder Carlo Vankan, maar is vanaf de overzijde van de Geul wel te zien. „Vanaf de kasteelruïne of de Wilhelminatoren kijk je straks in een enorme spiegel.”

Wethouder Rémy Meijers, verantwoordelijk voor duurzaamheid in de gemeente, heeft vragen over de financiële opzet van het plan. „Mensen die deelnemen wordt vijftien jaar gratis stroom in het vooruitzicht gesteld”, zegt hij. „Maar ik zie niet direct hoe wij als gemeenschap profiteren van de opbrengst. En dat is voor ons wel een nadrukkelijke voorwaarde.”

Subsidie

Derks hoopt dat de vergunning eind dit jaar binnen is, waarna het bedrijf subsidie kan aanvragen. „Idealiter kunnen we dan volgend jaar mei beginnen met de werkzaamheden.” Met de aanleg van het zonnepark is zo’n acht maanden gemoeid, zodat de installaties eind 2020 of begin 2021 in gebruik kunnen worden genomen.

Donderdag is vanaf 17 uur een informatiebijeenkomst over het project in grand hotel M aan het Walramplein in Valkenburg.

Door René Willems
Beekdaelen