Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Paleontoloog UM: ‘Vergelijk de dodo met een grote duif op het Vrijthof’

Paleontoloog UM: ‘Vergelijk de dodo met een grote duif op het Vrijthof’

Hoogleraar paleontologie Leon Claessens in zijn werkkamer op de Universiteit Maastricht, met rechts een schedel van een Ceratosaurus, een vleesetende dino, en links een 3D-geprint skelet van een dodo. Foto: Loraine Bodewes

Maastricht / Itteren -

Hij is ‘bezeten’ van de dodo, maar ook de mosasaurus en andere verdwenen dieren fascineren hem mateloos. Leon Claessens is sinds kort hoogleraar paleontologie aan de Universiteit Maastricht, de stad van de geologische laag Maastrichtien, het tijdperk waarin wereldwijd alle dinosauriërs uitstierven.

Zijn bureau lijkt net een Wunderkammer, een rariteitenkabinet. Een enorme schedel van een Ceratosaurus, een vleesetende dino, domineert de ruimte. „Hier ligt een gorilla, dat is een sabeltandtijger, een oeros en dit is een stuk schedeldak uit de Maas bij Tegelen, heb ik als kind ooit gekregen.” Leon Claessens overhandigt enthousiast een stuk versteend bot. ‘Een stukje bovenarm van een Hadrosaurus, een plantenetende dinosauriër. Loeizwaar omdat het vol zit met mineralen. Mooi hè?”

Meteorietinslag