Venlo : enorme risico’s door geldgebrek

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Venlo loopt enorme risico’s. Door geldgebrek komt de gemeente personeel tekort, waardoor belangrijke taken blijven liggen.

Vergunningen worden afgegeven zonder afdoende onderzoek. Gemeentelijke gebouwen dalen in waarde door slecht onderhoud. Er is te weinig controle op uitkeringen, zodat de kans bestaat dat te veel of te weinig wordt betaald. De aanpak van probleemwijken stuit op gebrek aan mensen en geld. De centrumgemeente kan niet alle regionale taken uitvoeren, waardoor de bereidheid van andere gemeenten om samen te werken kan afnemen.

Lees ook: Venlo doet vooral heel veel niet

Sociaal domein

In het sociaal domein, dat de stad door miljoenentekorten in acute problemen bracht, waren eind vorig jaar nog steeds te weinig mensen. Zo werd het beheer van een budget van 43 miljoen euro aan een parttimer overgelaten. Het risico is groot dat de gemeente beboet wordt omdat ze moeite heeft een grote stroom aan bezwaren binnen de termijnen af te handelen.

De problemen spelen in de gehele organisatie, die bestaat uit duizend ambtenaren. Ze worden vermeld in de overzichten die zijn gemaakt op verzoek van gemeentesecretaris Twan Beurskens. Hij werd een jaar geleden benoemd om puin te ruimen bij de gemeente die in zwaar weer was beland. Volgens wethouder Ad Roest is Venlo in tien jaar tijd tachtig miljoen euro armer geworden.

Financiële lekken

De teamplannen zijn eind vorig jaar gemaakt en in februari vastgesteld door het gemeentebestuur. Beurskens en Roest beweren dat sindsdien maatregelen zijn genomen om de grootste financiële lekken te dichten. De gemeente ontkomt er echter niet aan prioriteiten te stellen, wat betekent dat veel taken niet worden uitgevoerd. Daar komt bij dat de gemeentelijke organisatie de komende jaren moet bezuinigen. Wethouder Roest zegt dat eerst financieel orde op zaken moet worden gesteld. „Als het huis in brand staat, kun je het niet inrichten. Dan moet je eerst blussen.”

Door Peter Heesen en Daan de Hulster
Venlo