Plasticverwerker Brunssum wordt duimschroeven aangedraaid

Ópslag van plastic in de buitenlucht bij Brunssum Afbeelding: archief De Limburger

De Provincie Limburg en de gemeente Brunssum gaan tpD Recycling BV het vuur aan de schenen leggen. Als het bedrijf zich niet aan strenge eisen gaat houden, worden juridische stappen gezet die tot sluiting kunnen leiden.

Aanleiding zijn de aanhoudende klachten van omwonenden over overlast, veroorzaakt door vliegen. Tijdens een spoedoverleg hebben gedeputeerde Eric Geurts (PvdA) en Brunssums burgemeester Gerd Leers afspraken gemaakt over een eventueel juridisch traject. „Hiermee willen we een duidelijk signaal afgeven”, aldus burgemeester Leers.

TpD Recycling is een kunststofrecyclingbedrijf. Het bedrijf heeft een productielocatie op de Boschstraat en heeft daarnaast op twee locaties op de Kranenpool (Brunssum) een buitenopslag. Daar liggen zowel gerecyclede plastics maar ook materialen die nog verwerkt moeten worden.

Omgeving

Afgelopen jaar hebben omwonenden van tpD Recycling, met name uit de omgeving van de Boschstraat en de Kranenpool, veel overlast ervaren van een vliegenplaag en stank. Ook dit jaar regent het klachten. Met het bedrijf zijn diverse gesprekken gevoerd om de vliegenplaag te beperken. „Desondanks zijn de problemen gebleven en ervaren omwonenden nog steeds ernstige overlast.”

Bestuursdwang

De provincie heeft tpD Recycling vrijdag medegedeeld dat een preventieve last onder bestuursdwang wordt opgelegd. Als het bedrijf aantoonbare overlast veroorzaakt én onvoldoende maatregelen neemt zal de provincie juridische stappen ondernemen om tpD Recycling te sluiten.

Tot dusver liep veel stuk op het feit dat tpD een ruimte huurt van Vossenberg Beheer BV. Er zou niet genoeg plaats zijn om alle plastic binnenshuis te verwerken. Beide partijen stellen weinig te kunnen veranderen in verband met regelgeving en beschikbare ruimte.

Geduld

Provincie én gemeente trekken samen op. Burgemeester Leers: „Onze bewoners hebben lang genoeg geduld gehad. Zeker met een periode van mooi, warm weer voor de boeg, is dit geduld nu op. Het is nu tijd voor doortastende maatregelen, voor stappen die leiden tot echte oplossingen. Dat gaat nu ook gebeuren.”

TpD Recycling zal streng gecontroleerd worden door de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) én door ambtenaren van de gemeente. Op dit moment ligt een ontwerpvergunning voor de plasticverwerker ter inzage. Duidelijk is dat zeer strenge eisen worden gesteld.

Door Stefan Gillissen