‘Dion Graus krijgt onterecht vergoeding van 24.000 euro’

Afbeelding: Stefan Koopmans

Het Heerlense Kamerlid Dion Graus krijgt ten onrechte een jaarlijkse vergoeding van ruim 24.000 euro. Dat stellen de Volkskrant en EenVandaag op grond van eigen onderzoek.

Graus ontvangt het bedrag voor verblijfskosten omdat hij op grote afstand van Den Haag woont, maar de journalisten stellen dat hij zelden of nooit in Heerlen vertoeft.

Graus bestrijdt dat hij misbruik maakt van de regeling, omdat hij wel bijna ieder weekend in Heerlen vertoeft. Daar woont zijn moeder. Haar adres is ook het adres dat Graus in de Tweede Kamer heeft opgegeven. Een rondgang door de straat leert de onderzoekers echter dat het Heerlens Kamerlid daar zelden aanwezig zou zijn.

Bedreigd politicus

Het kan kloppen dat hij zelden wordt gezien, verklaart het Kamerlid tegenover de Volkskrant, omdat hij al jaren incognito reist ‘met een staartje en pet op’. Graus zegt dat hij ook vaak een hoody draagt om niet herkend te worden. Hij is na Geert Wilders immers de meest zichtbare PVV’er. „Ik kom vaak ’s avonds laat en vertrek ook weer laat.” Ook zou hij zijn auto meestal niet in de straat parkeren. „Ik heb een gps aan mijn broek hangen. Iedereen die moet weten waar ik ben, weet waar ik ben. Ik ben een bedreigd politicus.”

Een van de buurtbewoners zegt dat hij Graus nooit ziet, een ander houdt het op hooguit één keer per maand en een derde noemt Voorburg als zijn feitelijke woonplaats. De meeste tijd zou Graus in Voorburg verblijven, waar hij een pied-à-terre heeft, constateren de journalisten. „Schandelijk. Ik ben bijna elk weekend in Heerlen. Als bewijs kan ik bonnetjes van het tanken overleggen. Elke keer als ik aan het einde van de week in Heerlen arriveer, tank ik bewust in de buurt. Als ik zondagavond weer vertrek, doe ik hetzelfde. Juist om dit soort aantijgingen te ontkrachten.”

Maaltijden

De vergoeding is bedoeld voor verblijfskosten zoals logies en maaltijden. Graus is niet de enige parlementariër die deze toelage krijgt. Volgens de Volkskrant zijn er zeker dertig Kamerleden die de twee mille per maand krijgen omdat ze verder dan 150 kilometer van de Hofstad wonen. De Tweede Kamer voert geen controles uit of de toelages terecht worden uitgekeerd.

PVV-leider Geert Wilders heeft naar eigen zeggen geen reden te twijfelen aan zijn partijgenoot Dion Graus. „Ik geloof hem”, zegt Wilders over de berichten. „Ik heb geen enkele aanleiding om te twijfelen aan zijn woorden dat hij daar wel woont en verblijft.” Graus geeft geen reactie, behalve dat hij het schandelijk noemt als zijn woon- en verblijfplaats bekend worden gemaakt.

Door onze verslaggevers
Heerlen