Raad wil opheldering over grote risico’s die Venlo loopt door personeelstekort

Het stadskantoor in Venlo. Door personeelsgebrek kunnen veel taken niet uitgevoerd worden door de ambtenaren. Afbeelding: fotomontage De Limburger

De gemeenteraad wil opheldering over de werkelijke, financiële situatie van Venlo. Aanleiding zijn artikelen in De Limburger over de grote risico’s die Venlo loopt door personeelsgebrek.

De VVD heeft voor woensdagavond een interpellatiedebat aangevraagd, waarbij het gemeentebestuur stevig aan de tand wordt gevoeld. Het verzoek krijgt voldoende steun van andere oppositiepartijen.

Ongewenst

De VVD is geschokt. „We wisten dat de gemeente er financieel niet al te best voor stond. Maar terwijl het college de indruk wekt ‘in control’ te zijn, blijken er heel veel zaken niet of slecht geregeld”, schrijft de partij op Facebook. „Venlo is een vrijstaat geworden waar nauwelijks toezicht is, ongewenste situaties voortduren en niet ingegrepen wordt bij onveilige situaties. Wat is erger: een college dat informatie achterhoudt of een organisatie die politiek bedrijft?”

Lees ook: Personeelsgebrek: weinig controle illegale kamerverhuur Venlo

Op verzoek van de gemeentesecretaris hebben alle teamleiders een overzicht gemaakt hoe de vlag er op hun afdeling bij hangt. De teamplannen geven een onthutsend beeld. Door personeelsgebrek kunnen belangrijke taken niet uitgevoerd worden. Zo is er te weinig controle op vergunningen en uitkeringen en zijn de zaken in het sociaal domein, de afdeling die de stad in grote problemen bracht, nog steeds niet op orde.

Verontrustend

CDA en D66 willen weten hoe de gemeente er echt voor staat. Ze wijzen erop dat het gemeentebestuur stelt dat het de zaken goed op de rails heeft, terwijl de teamplannen verontrustend zijn. Tom Verhaegh (CDA): „Wat is de waarheid?”

De plannen werden in februari door het college besproken en gepubliceerd op de website van de gemeente. Na ruim een week werden ze verwijderd. PvdA-fractieleider Hay Janssen vindt dat het college de raad beter moet informeren. „Iedereen heeft het erover en vraagt aan mij hoe het kan dat het zo’n puinzooi is bij de gemeente. Wij moeten dat uitleggen, maar kunnen het niet.”

Door Peter Heesen