Politie: derde gevecht tussen tieners in Parkstad voorkomen

Afbeelding: iStock

De politie heeft vier meisjes en een jongen opgepakt in verband met vechtpartijen in Heerlen en Kerkrade. Een derde confrontatie kon volgens de politie worden voorkomen.

De vechtpartijen vonden plaats op zondagmiddag 14 april op het Maanplein in Heerlen, en op maandag 15 april op de Chèvremontstraat in Kerkrade. Meerdere jongeren gingen elkaar te lijf. Beelden van de vechtpartijen werden op sociale media gedeeld. Voor zover bekend liepen vier betrokkenen kneuzingen op bij de confrontaties. Twee van hen moesten medisch behandeld worden.

Op de beelden is volgens de politie te zien hoe er over en weer klappen en schoppen worden uitgedeeld. Ook omstanders bemoeien zich met de vechtpartijen. De politie vermoedt dat de twee vechtpartijen verband met elkaar houden en heeft een derde mogelijke confrontatie op 18 april kunnen voorkomen.

Onderzoek

De verdachten zijn tussen de 13 en de 15 jaar oud. Zij komen uit Heerlen, Hoensbroek en Kerkrade. Het onderzoek loopt nog. Het Openbaar Ministerie en de politie nemen de zaak hoog op en overleggen ook met gemeenten en zorginstanties over de aanpak van de jongeren. „Het gedrag van de jongeren is onacceptabel en gaat in tegen het gevoel van veiligheid dat scholen, gemeenten en andere organisaties willen bieden aan jongeren in Parkstad”, meldt een politiewoordvoerder.

Expertiseteams

Heerlen en Kerkrade verwijzen bij vragen over de jongerengroepen naar de politie. Een gemeentewoordvoerster van Kerkrade: „Alle betrokken partijen - gemeenten, veiligheidshuis, scholen, jeugdzorg, expertiseteams jeugd en crisisinterventieteams jeugd en jongeren - zijn geïnformeerd en houden elkaar op de hoogte van verdere ontwikkelingen. We hebben er alle vertrouwen in dat de zaak op deze manier goed wordt opgepakt.”

De zaak staat los van eerdere overlast door een groep jongeren bij het Maankwartier, zegt een woordvoerster van de gemeente Heerlen. „Er is geen sprake van eerdere gevechten in het gebied. Wel is recent sprake geweest van overlast door een groep jongeren. Met een persoonsgerichte aanpak van boa’s, politie en wijkagenten en de inzet van cameratoezicht wordt dit scherp in de gaten gehouden.”

Door Siebrand Vos
Heerlen