Wethouder Venlo blijft worstelen met sportvisie

Wethouder Alexander Vervoort van Sport. Afbeelding: Laurens Eggen

Wethouder Alexander Vervoort blijft worstelen met zijn sportvisie. Het lukt hem niet op tijd de financiële gevolgen van de voorgestelde centralisatie van sportparken door te rekenen.

De gemeenteraad liet de SP-wethouder onlangs weten dat die zijn huiswerk moet overdoen. Hij had verzuimd een financiële onderbouwing te geven van zijn plan, dat voorziet in een forse inkrimping van sportparken. Hij kreeg tot 26 juni de tijd om zijn visie te completeren.

Onmogelijk

In een brief aan de gemeenteraad geeft Vervoort te kennen dat hem dat niet lukt. Het is onmogelijk alle effecten van mogelijke verschuivingen in beeld te brengen. Dat kan, volgens hem, pas als helder is welke sportparken vrijkomen. Het is de bedoeling die grond te gelde te maken en te investeren in centrale, multifunctionele sportparken.

Als de raad erop staat dat de wethouder nu al de financiële gevolgen van alle scenario’s berekent, duurt dat veel langer dan de gemeenteraad wil. Omdat de sportvisie niet goedgekeurd wordt, verliest hij kostbare tijd om de geesten bij de clubs rijp te maken voor verandering, zoals fusie en samenwerking. Hij wil dit dilemma bespreken met de politieke partijen.

Maassenhof

PvdA-raadslid Hay Janssen heeft begrip voor de wethouder. Hij stelt voor dat die voortvarend aan de slag gaat met de plannen die op steun van de gemeenteraad lijken te kunnen rekenen: bundeling van SVB, VCH en HBSV op sportpark Maassenhof en FCV en VVV’03 op sportpark Herungerberg.

Frans Aerts (D66) en Tom Verhaegh (CDA) voeren aan dat Vervoort niet alles tot achter de komma hoeft door te rekenen en dat deze exercitie in juni voltooid moet kunnen zijn, zodat de raad een afgewogen besluit kan nemen.

Door Peter Heesen
Venlo