Jongetje (9) dood aangetroffen in asielcentrum, vijf arrestaties op verdenking van moord

Het asielcentrum in Broechem Afbeelding: Kos/AD

Een 9-jarig Palestijns jongetje is woensdagmiddag dood aangetroffen in het asielcentrum in het Belgische Broechem. Vijf jonge asielzoekers zijn gearresteerd. Er loopt een onderzoek wegens een vermoeden van moord.

Het Palestijnse jongetje verbleef samen met zijn 26-jarige moeder in het opvangcentrum. Maandagavond werd de jongen rond 22.00 uur daar voor de laatste keer gezien. Hij reed toen met zijn fiets in het centrum rond. De fiets werd teruggevonden, maar van de jongen ontbrak ieder spoor.

De federale recherche startte een onderzoek naar ‘een verontrustende verdwijning’ en pakte dinsdag al enkele mensen op. Het gaat om Palestijnse jongeren die eveneens in het asielcentrum verblijven. Uit hun verklaringen werden de speurders echter niet veel wijzer.

Zoekactie

Daarom werd woensdagmiddag besloten om een zoekactie op het terrein van het asielcentrum in Broechem te houden. Iets voor 16.00 uur werd het lichaam van het jongetje teruggevonden in een gracht van het opvangcentrum. De gracht was gelegen achter één van de hangars. Het lijkt uitgesloten dat de jongen daar op eigen houtje is terechtgekomen of door een ongeval in de gracht terechtkwam.

Kristof Aerts van het Antwerpse parket: ,,De onderzoeksrechter, het parket en de wetsdokter (patholoog, red.) zijn ter plaatse geweest. In het kader van het onderzoek zijn op dit moment vijf mensen van hun vrijheid beroofd en ze zullen nog verhoord worden.”

Hoe de jongen om het leven is gekomen, zal pas donderdag blijken na een lijkschouwing.

Door Patrick Lefelon