‘Laten we van Limburg de derde culturele hotspot van Nederland maken’

Een bomvol theater tijdens een optreden van Kyteman. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Meer oog voor cultuurregio’s buiten de Randstad en erkenning van musicals, design, mode en popmuziek als serieuze disciplines, wil de Raad voor Cultuur. Limburg reageert opgetogen.

Lees ook: Ook mode en musical tellen mee als ‘echte cultuur’ in 2021

De champagnekurken knalden ongetwijfeld in verschillende Limburgse cultuurhuizen na het lezen van het recente advies van de Raad voor Cultuur: ‘Cultuur dichtbij, dicht bij cultuur’. „Jarenlang hoefde ik niet eens te kijken naar de adviezen van de Raad voor Cultuur, enkel omdat ik in de periferie van Nederland zat en daardoor bij voorbaat al niet meetelde”, zegt een enthou­siaste directeur Bas Schoonderwoerd van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.

Erkenning

„Het begrip ‘cultuur’ is in dit advies naar de 21ste eeuw opgerekt met de erkenning van bijvoorbeeld musical en de regio is weer van belang.” Dat de regio aan de slag moet als initiator, financier en regisseur van het culturele veld, is volgens hem alleen maar een kans. „Laten wij zorgen dat we Limburg de derde culturele hotspot maken, na Amsterdam en Rotterdam.”

Vanuit het Bonnefantenmuseum in Maastricht laat ook directeur Stijn Huijts weten blij te zijn met het advies. „De raad adviseert om het rijkssubsidiesysteem open te stellen voor maximaal vijftien gemeentelijke en provinciale musea en die minimaal 250.000 euro per jaar te geven. Daar ben ik blij mee, omdat ik er – mede naar aanleiding van het feit dat de raad het Bonnefanten eerder ook als voorbeeld noemde – van uitga dat het Bonnefanten bij die vijftien zit.”

Door Kim Noach