Vestiging New York Pizza Roermond mag open blijven

Uitbater Maarten Kaasenbrood (rechts) kort voor de opening van zijn filiaal in maart. Afbeelding: John Peters

De vestiging van New York Pizza aan de Minderbroederssingel in Roermond mag van de gemeente toch open blijven. Voorwaarde is echter dat pizza’s vooralsnog alleen worden bezorgd en niet in het filiaal mogen worden afgehaald.

De pizzaketen en de gemeente Roermond stevenden af op een juridisch conflict nadat de gemeente Roermond een eerder verleende vergunning op het laatste moment had ingetrokken. Filiaalhouder Maarten Kaasenbrood besloot in maart om toch open te gaan, maar zich daarbij te beperken tot het bezorgen van pizza’s. Een afhaalmogelijkheid bood hij niet om zo omwonenden die bezwaren hadden tegemoet te komen. Omdat hij was gestart zonder benodigde vergunning kondigde de gemeente een handhavingstraject aan. Daarvan is nu besloten dat dat wordt stopgezet.

Middenweg

Verantwoordelijk wethouder Rens Evers laat in een bericht weten dat „alle voors- en tegens goed zijn afgewogen. Er is gesproken met de omwonenden en met de ondernemer en we hebben erop aangedrongen om ook vooral het gesprek met elkaar aan te gaan. Ik denk dat we met dit besluit een goede middenweg hebben gevonden: wel bezorgen, niet afhalen. Daardoor is de verkeerssituatie voldoende veilig en geven we een ondernemer de kans om een bedrijf op te zetten.” Doorslaggevend argument voor de gemeente was dat met alleen het bezorgen er een grote overeenkomst bestaat met bedrijvigheid die ter plaatste volgens het bestemmingsplan wel is toegestaan.

Afhalen

Kaasenbrood zegt blij te zijn met de nu gekozen oplossing maar laat weten dat het nog niet het einde van het verhaal is. „We zullen nog een juridisch traject bewandelen om ook het afhalen vergund te krijgen. Het vormt toch circa 20 procent van de omzet. Nu halen mensen ook hun bestelling af, maar dan moet ik ze bij het bestellen vertellen dat ze buiten moeten blijven wachten en mij moeten bellen als ze er zijn. Als ik dan naar buiten loop met de pizza dan telt het als een bezorging. Dat is natuurlijk absurd. Ik wil mensen gewoon binnen kunnen ontvangen. Maar dat traject gaat dus nog lopen.”

Door Remco Koumans
Roermond