Krakers moeten van rechter Maastrichts tuincentrum Oostermaas uit

De vijf krakers die in 2017 in tuincentrum Oostermaas zaten. Afbeelding: Peter Schols

De krakers van een Maastrichts tuincentrum moeten daar vóór woensdag vertrekken. Dat is het gevolg van een rechterlijke uitspraak.

Tot twaalf jaar geleden bestierde Jo Lemmens aan de rand van de wijk Wittevrouwenveld tuincentrum Oostermaas, met gecultiveerde bomen en planten. In 2007 betaalde Colruyt, een supermarktketen met meer dan 300 winkels in België en Frankrijk, liefst drie miljoen euro voor het terrein, om van hieruit Nederland te veroveren.

Supermarkt

Colruyt hoopte dat de gemeente Maastricht het bestemmingsplan wilde wijzigen. Dat viel tegen: er volgde een resoluut nee tegen een supermarkt op deze plek. De Belgen lieten het voormalige tuincentrum vervolgens een aantal jaren aan z’n lot over.

Zeker toen Lemmens acht jaar geleden zijn woning verliet, pakte dat funest uit. In 2016 betrokken vijf krakers het tuincentrum. Kraker Rein Joosten stelde twee jaar geleden: „Het hek stond open, de stroom was nog aangesloten, er lagen spuiten, kinderen speelden er, overal stond water en we vonden een dakloze.”

Overeenkomst

Colruyt daagde de krakers voor de rechter, maar die wisten een overeenkomst af te dwingen. Pas als de Belgen serieuze plannen met het terrein konden overleggen, moesten de krakers binnen een maand weg. Maar met als bijkomende voorwaarden: ze zouden geen overlast veroorzaken en er moest bekend zijn wie in het pand verbleef.

De krakers kalefaterden het tuincentrum een beetje op, maar er stapelde zich ook veel rotzooi op. De buurt klaagde jarenlang over geluidsoverlast, drugs, vuurtje stoken en op het terrein rondlopende kinderen. Woonden er in 2017 vijf krakers, nu waren het er soms wel twintig.

Voorwaarden

Dit voorjaar kwam Colruyt in actie. Het stapte naar de rechter omdat de krakers beide voorwaarden zouden hebben geschonden. De rechter is het daarmee eens en bepaalde dat de krakers het tuincentrum moeten verlaten. Een van hen, Maxim (‘liever geen achternaam’) vertelt dat ze aanvankelijk binnen 48 uur weg moesten, maar uiteindelijk wat meer tijd kregen, tot 1 mei. „We vertrekken naar verschillende plekken”, zegt hij.

Colruyt liet donderdag weten dat het al een sloopvergunning heeft voor de bouwwerken (een huis en kassen). „We hebben zelf geen plannen met het terrein, we willen het verkopen.” Na twaalf jaar wil het Belgische bedrijf graag wat geld terug zien van het mislukte avontuur in Maastricht. Die kans is groter als het terrein er ‘bouwrijp’ uitziet.

Door Joos Philippens
Maastricht