Limburgse FvD-leider Ruud Burlet: ‘Bij dit gedoe is de partij niet gebaat’

Bij de coalitieonderhandelingen kan de Limburgse afdeling van FvD geen intern gedoe gebruiken, zegt fractievoorzitter Ruud Burlet (midden) Afbeelding: Johannes Timmermans

De Limburgse fractievoorzitter Ruud Burlet van Forum voor Democratie (FvD) heeft moeite met het publieke geruzie tussen partijkopstukken Thierry Baudet en Henk Otten. „Er zou wat meer rekening gehouden mogen worden met de coalitieonderhandelingen.”

Limburg is een van de provincies waar FvD nog altijd in aanmerking komt voor een plek in het provinciebestuur. Het conflict tussen partijleider Thierry Baudet en medeoprichter Henk Otten, dat vooral via de (sociale) media wordt uitgevochten, is niet goed voor de beeldvorming rondom de partij die in Limburg uit het niets zeven zetels in de wacht sleepte. Er wordt al gesproken van LPF-toestanden. Dit kan de fractie in Limburg bij de formatie niet gebruiken, zegt Burlet. „Op vijf plaatsen in het land wordt op dit moment onderhandeld. Met die omstandigheid zou wel wat meer rekening gehouden mogen worden.”

Lees ook: Heibel bij Forum: partijtop wil strateeg Otten uit het bestuur na greep uit de kas

Koers

Dat op hoog niveau discussie plaatsvindt over de koers van de partij, beschouwt Burlet als een logisch gevolg van de groei. „Virtueel zijn we ineens de grootste partij van het land. Tot voor kort zaten er drie of vier leden aan het stuur. Nu zijn dat er enkele honderden. Bovendien zijn wij een open manier van communiceren gewend. De partij maakt een proces van volwassenwording door, het hoort er allemaal bij. Alleen de manier waarop dit nu gebeurt, hoeft voor mij niet zo.”

Aanleiding voor de storm was een interview in NRC Handelsblad zaterdag met Henk Otten waarin de medeoprichter en beoogd senator stevige kritiek had op Baudet. Hij zei dat de partijleider FvD te veel naar rechts trekt. Met zijn omstreden uitspraken zou Baudet bovendien andere FvD’ers ‘nodeloos in de wind zetten’.

Lees ook: Hiddema: aanblijven Otten nu heel erg moeilijk

Evenwicht

Op dat tweede punt is Burlet het met Otten eens. „Ik merk persoonlijk dat sommige uitspraken iets in beweging brengen. Columnisten besteden er veel aandacht aan. Op sociale media komen reacties. Nu we zo gegroeid zijn, zal de partij op zoek moeten naar een nieuw evenwicht. Dat betekent zeker niet dat we Baudet op slot moeten zetten. Waar de grens moet komen te liggen, kan ik zo niet aangeven. Maar er moet wel goed nagedacht worden over wat er wel en niet wordt gezegd en de manier waarop dat gebeurt.”

Of de situatie bij FvD doorwerkt op de coalitieonderhandelingen in Limburg, moet nog blijken. De gesprekken liggen op dit moment twee weken stil in verband met de meivakantie. Op maandag 6 mei komen als eerste de vier coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en PvdA bij elkaar.

Door Jule Peeters

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen