Tal van activiteiten op Koningsdag in Roermond

Afbeelding: Bart Douben

De Oranje outfits en de nationale driekleur liggen al klaar voor Koningsdag. Hieronder een overzicht van de bij de redactie bekende activiteiten die zaterdag in de diverse wijken van Roermond plaatsvinden.

Kapel in ’t Zand

Op de Parklaan en de omliggende straten rondom de Kapel in ‘t Zand vindt van 10.00 tot 17.00 uur de traditionele Oranjemarkt plaats. Zo’n 185 standhouders bieden hun waren te koop aan. Bij de Kapel in ‘t Zand is een eet- en drinkgelegenheid ingericht. De toegang tot de Oranjemarkt is gratis.

Maasniel

In Maasniel staan er tal van activiteiten op het programma. Vanaf 10.30 uur is er een kopje koningskoffie met vlaai of een glaasje ranja in de Soos. Om 11.00 uur gaat de versierde-fietsenoptocht van start. De prijsuitreiking vindt om 12.00 uur plaats op het feestterrein. Aansluitend barsten de festiviteiten los op het feestterrein, met onder meer een kinderrommelmarkt, hindernisparcours, springkussen, poppenkast, knutselen en diverse optredens. Vanaf 15.45 uur kan iedereen een gooi doen naar de titel beste koningsschutter middels een schot in de roos. Het koningsdagprogramma duurt tot 17.00 uur.

Swalmen

Oranjecomité Swalmen heeft voor Koningsdag een feestelijk programma samengesteld. De dag wordt om 10.30 uur geopend met een plechtige eucharistieviering in de Lambertuskerk. Aansluitend is er een feestelijk informeel samenzijn met de gedecoreerden van de hele gemeente in de tuinzaal van het stadhuis te Roermond. Het Oranjecomité verzorgt vanuit Swalmen het vervoer per bus voor deze inwoners en hun eventuele partners. Op de Markt verzorgen De Hopsjlokkers ondertussen het Zjwamer Dörpsfees in samenwerking met de marktkasteleins en Springze Springkussenverhuur. Op de vrijmarkt die om 13.00 uur van start gaat, kan iedereen spullen te koop aanbieden. Toegang is gratis.

Zondag houdt de Dorpsraad Swalmen een feestelijke bijeenkomst voor de nieuw gedecoreerden. Iedereen is welkom om hen te feliciteren in café Wilhelmina vanaf 15.00 uur. Namens de Swalmer muziekverenigingen brengt gemengd koor A Cappella rond 16.00 uur een serenade.

Donderberg

Op de Donderberg kunnen bezoekers vanaf 10.oo uur terecht op de koningsmarkt. Locatie is de Donderbergweg. De markt duurt tot 17.00 uur. Naast de rommelmarkt zijn er verschillende optredens. Ook zijn er eetkraampjes en verschillende activiteiten voor kinderen.

Door Rob van Deurzen
Roermond