Amerikaanse justitie neemt Ford onder de loep

Afbeelding: ANP

Justitie in de Verenigde Staten is een onderzoek begonnen naar de manier waarop Ford omgaat met emissie- en brandstoftesten van auto’s.

Dat heeft Ford naar buiten gebracht. De autobouwer benadrukt dat het hier niet gaat om sjoemelsoftware, maar om de certificeringskwestie die Ford een tijdje terug zelf aanhangig maakte bij toezichthouders.

Regelgeving

Medewerkers van Ford trokken eerder aan de bel met zorgen dat het concern soms op een vreemde manier zou omgaan met Amerikaanse regelgeving rond de uitstoot en tests. Ford heeft dat vervolgens bij milieutoezichthouders gemeld.

Rommelen met de emissiewaardes en testen van auto’s is de laatste jaren een groot issue in de autowereld. Bij Volkswagen kwam in 2015 een groot dieselschandaal aan het licht. Het Duitse autoconcern bleek uitstootwaardes van dieselmotoren te hebben gemanipuleerd bij emissietests.

Schikkingen

Volkswagen trok al tientallen miljarden uit voor schikkingen, boetes en schadevergoedingen als gevolg van het schandaal. Ook bij branchegenoten lopen onderzoeken naar mogelijke fraude op dit vlak.

Door ANP