Ander materiaal moet looddieven van schooldaken weren

Lood is een gewild materiaal bij metaaldieven. Afbeelding: archief Harry Heuts

Gestolen lood is op schooldaken in Nederweert en Weert vervangen door dakleer met staal om diefstal tegen te gaan en om de gebouwen nog te kunnen verzekeren.

Nederweert heeft onlangs de rekening gekregen. De gemeente moet 16.500 euro betalen voor de schade die looddieven afgelopen zomervakantie hebben veroorzaakt aan de daken van twee scholen (De Bongerd en De Kerneel) en de gymzaal in Ospel. Scholenkoepel Meerderweert komt nu pas met de rekening vanwege alle drukte rond de bouw van het Kennis en Expertise Centrum in Weert. De verzekeraar heeft al bijna 15.500 euro uitgekeerd. „De verzekeringspakketten hebben in Nederweert een ruim eigen risico, daarom moet de gemeente fors bijlappen”, zegt Meerderweert-bestuurder Henk Jabben. „We merken de diefstallen vaak pas op als ergens een lekkage ontstaat.”

Tweede keer

Bekend was al dat in de Brabantse buurgemeente Cranendonck zes scholen afgelopen zomer door looddiefstal zijn getroffen. Naar nu blijkt waren ook gebouwen in Nederweert en vijf scholen in Weert doelwit van metaaldieven, de kosten hiervan heeft de gemeentewoordvoerder van Weert vrijdag niet kunnen achterhalen.

Het is niet de eerste keer dat Nederweert over de brug moet komen om schade door looddiefstal te betalen. Vijf jaar geleden was de gemeente ook al bijna 5000 euro kwijt aan getroffen scholen. En ook gemeenschapshuis De Reigershorst in Nederweert-Eind is afgelopen zomer al voor de tweede keer doelwit geweest. „Daar is ook gekozen voor een reparatie met loodvervangend materiaal”, weet wethouder Peter Koolen.

Piek

De kiloprijs voor lood bereikte in 2017 een flinke piek die sinds dit jaar weer flink aan het dalen is. Dat en het feit dat reparaties met loodvervangend materiaal zijn uitgevoerd, tegenwoordig ook een eis van verzekeraars, zal metaaldieven deze zomer weerhouden veel daken van openbare gebouwen op te klimmen zo hopen schoolbesturen en gemeenten.

Door Pieternel Kellenaers
Nederweert