De Bijenkorf sluit nieuwe cao, zonder FNV

Afbeelding: ANP

Warenhuisketen de Bijenkorf heeft met vakbond CNV overeenstemming bereikt over een nieuwe cao.

Collegabond FNV besloot om niet mee te ondertekenen. Volgens de Bijenkorf, met een vestiging in Maastricht, blijft FNV „uiteraard welkom aan de onderhandelingstafel bij een volgende cao”.

Met CNV is onder meer afgesproken dat iedere medewerker een salarisverhoging ontvangt van minimaal 1,5 tot maximaal 5,5 procent, meldt de keten.

FNV voerde onlangs al actie bij de Bijenkorf. Het stoorde de bond dat het warenhuis zou weigeren om een normale loonsverhoging te geven, ondanks winsten, hoge omzetten en een steenrijke eigenaar.

Zonder FNV

Het komt vaker voor dat bedrijven afspraken maken zonder instemming van FNV. De bond weigerde in maart bijvoorbeeld een handtekening te zetten bij woonwarenhuis Ikea. Volgens FNV is dat ook een voorbeeld van een bedrijf waar „de winsten tot in de hemel groeien”.

„Werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het geld moet worden gehaald waar het zit, in het belang van al die huishoudens die de economie draaiend houden. Koopkrachtverslechteringen accepteren wij niet”, zei Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij FNV, eerder dit jaar over de koers van bond.

Door ANP