Spaanse verkiezingen pakken goed uit voor premier Sánchez

Pedro Sánchez. Afbeelding: EPA

De huidige premier van Spanje, Pedro Sánchez, leider van de socialistische partij PSOE, mag een regering gaan vormen na zijn verwachte overwinning zondag in de Spaanse parlementsverkiezingen.

Met ongeveer 125 zetels én de 40 zetels voor het links radicale Podemos komen zij in de buurt van de door hen gehoopte progressieve meerderheid van 176 zetels. Het extreem rechtse Vox maakt een minder heftige entree in het parlement dan verwacht. Met meer dan de helft van de stemmen geteld komt de populistische partij uit op 25 in plaats van de verwachte 35 zetels, bijna 10 procent van de stemmen. Maar het haalde wel veel kiezers weg bij de traditionele Volkspartij (PP), die de helft van zijn 137 zetels verliest.

Verslagen

Met een kleine ruk naar links, de terugkeer van de kiezers naar de socialistische partij en de verdeeldheid onder de conservatieve kiezers, verslaan de progressieve partijen met een groter verschil dan verwacht de rechtse concurrenten. Het liberale Ciudadanos kruipt met meer dan 50 zetels steeds dichter bij de ineengestorte PP (67 zetels). De stand progressief-conservatief was zondagavond ongeveer 165-145. De verkiezingen kenden een van de hoogste opkomsten ooit, meer dan 10 procent hoger dan drie jaar geleden, met uitschieters in Catalonië en het Baskenland. De regionale partijen behaalden daar ook grote overwinningen.

Premier Sánchez

Met hun zetels kunnen zij een belangrijke rol gaan spelen bij het vormen van een regering. Voor premier Sánchez heeft zijn politieke gevoel in het laatste jaar in ieder geval goed uitgepakt. Hij was het die er, als oppositieleider, vorig jaar met een motie van wantrouwen in slaagde premier Rajoy van de PP tussentijds af te zetten. Met een minderheidsregering van slechts 85 zetels, in een parlement van 350, slaagde hij erin talloze, vooral sociale wetten, goedgekeurd te krijgen.

Door Edwin Winkels