Video: Duncan drie minuten achter piano tijdens sobere repetitie

Bron © AD

De strijdwijze die Duncan Laurence naar de eerste Nederlandse Eurovisie-zege in 44 jaar moet brengen is bekend: Laurence zingt zijn ‘Arcade’ vanachter een piano in een uiterst sober decor. De bookmakers reageren positief: zij zetten Nederland nog steviger op de eerste plek.

Barstte het mediacentrum van het Songfestival vijf jaar geleden in Wenen nog in lachen uit toen Trijntje Oosterhuis voor haar eerste repetitie het podium besteeg, dit keer bleven de journalisten ter plekke ademloos luisteren. Werkte Trijntje op de lachspieren met haar scheurjurk en ravijndiepe decolleté, Duncan Laurence imponeerde met een uiterst sober gebrachte ballad.

Lees ook: Duncan Laurence: ‘Best beetje nerveus voor mediacircus Tel Aviv’

De opzet voor de Nederlandse inzending is eenvoudig: geen visuele opsmuk, geen achtergrondzangers (ze zijn er wel, maar blijven buiten beeld) en al helemaal geen dansers die afleiden van de boodschap.

Piano

Duncan Laurence positioneert zich in Tel Aviv drie minuten achter zijn elektrische piano en verschijnt daarbij nooit in het volle licht. Tegen een blauw uitgelichte achtergrond en gevangen in een witte schijnwerper zingt hij zijn Arcade. Het enige spektakel is een subtiel spel van lasers in het slotdeel van de song.

Lees ook: Duncan Laurence draagt 100 jaar oude, geverfde lakens tijdens Songfestival

Het viel aanwezige Eurovisie-bloggers wel op dat de camerashots in de drie uitvoeringen die Laurence gaf, steeds wisselden. Op dat vlak is, zo oordeelden ze, nog winst te halen. Hoewel de spaarzame belichting werd geprezen, vonden sommige fanjournalisten het optreden te weinig intiem.

Bookmakers

Qua zang maakte Laurence wel indruk. Zijn Arcade klonk doorvoeld en emotioneel. In zijn denim-outfit van ontwerper Sjaak Hullekes viel hij niet op door uitbundigheid, maar juist door soberheid.

Lees ook: ‘We moeten oppassen dat de derde plaats op het Songfestival straks geen teleurstelling is’

De bookmakers lijken het optreden van Duncan Laurence tot nu toe zeer te waarderen. Hoewel er dinsdag nog meer wisselingen worden verwacht, zetten ze Nederland nog steviger op de eerste plaats van hun klassement. De kans dat Laurence wint nam volgens de wedkantoren toe van 27 tot 29 procent. Nummer twee Sergey Lazarev uit Rusland zakte na zijn eerste repetitie van 15 naar 13 procent.

Video: Avrotros

Door Stefan Raatgever