Vrijdag stille tocht voor dodelijke slachtoffers op Brunssummerheide

Bron © ANP

De plaats waar het lichaam van de dode man is gevonden op de Brunssummerheide. Bas Quaedvlieg

Vrijdagavond wordt een stille tocht gehouden om de twee dodelijke slachtoffers op de Brunssummerheide te herdenken.

Initiatiefnemer van de tocht is Ton Moesman uit Brunssum. Hij heeft geen relatie met een van de slachtoffers. Hij stoort zich aan de ijzige stilte sinds de aanhouding van Thijs H. „Dinsdag en woensdag stond Limburg op zijn kop. Daarna was het zó stil. Je hoort niks, je ziet niks, je weet niks. Er is grote onrust en men blijft maar zitten, terwijl vaker stille tochten zijn gehouden, zoals voor Sven Prins”, motiveert hij zijn initiatief. Moesman heeft opgevangen dat de nabestaanden van het mannelijk slachtoffer geen tocht in diens naam willen. „Daarom wordt het een algemene stille tocht tegen zinloos geweld.” De tocht vertrekt om 19.00 uur vanaf de schaapskooi op Schrieversheide.

Lees ook: Thijs H. wordt woensdag voorgeleid, 50 rechercheurs doen onderzoek

Thijs H. (27) zit nog in beperking. Alleen zijn advocaat Serge Weening mag contact met hem hebben. Hij vindt het onbegrijpelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) mededelingen doet over H.’s gesteldheid die speculaties over zijn cliënt kunnen voeden. Woordvoerder Gertjan Bos stelt dat de status van beperking geldt voor H. en niet voor het OM. Hij vindt dat justitie niettemin ‘heel terughoudend’ is met informatie. „Omdat er zo veel onduidelijkheid en verwarring was, hebben we vanwege de maatschappelijke onrust besloten de summiere informatie te geven dat hij bekend is bij Mondriaan. We hebben niets vanuit het medisch beroepsgeheim prijsgegeven”, zegt Bos. Meer mededelingen doet justitie niet.

De 51-jarige Mondriaan-cliënt die verdachte is van de steekpartij van afgelopen woensdag bij de ggz-instelling in Maastricht blijft nog zeker twee weken in voorarrest. Thijs H. zat op dat moment op dezelfde afdeling. Hij heeft in de chaos door de steekpartij kans gezien om de gesloten afdeling en Mondriaan te ontvluchten. Hij wordt verdacht van de moord op een 56-jarige Japanse vrouw in Den Haag en een vrouw (63) en man (68) op de Brunssummerheide.

Lees ons dossier over de zaak Thijs H.

Door Benti Banach
Heerlen