Politie patrouilleert gezamenlijk aan beide kanten van de grens

Afbeelding: De Limburger

Door gezamenlijke patrouilles hoeven Belgische en Nederlandse politieagenten de achtervolging van drugscriminelen niet langer bij de grens te staken.

De politie van Maastricht werkte al samen met die van Bilzen/Riemst/Hoeselt. Nu komt daar Lanaken/Maasmechelen bij.

De gezamenlijke patrouilles zijn een initiatief van agenten op de werkvloer. Elke dinsdag en donderdag gaan twee Nederlands-Belgische koppels samen rijden. Daardoor is er altijd een agent beschikbaar met aanhoudingsbevoegdheid, aan welke kant van de grens ook.

Wennen

Burgemeester Marino Keulen van Lanaken: ,,De werkschema’s zijn al gemaakt, dit is een signaal aan de ‘donkere zijde’ dat we serieus zijn. En de bevolking krijgt nu de kans om te wennen aan uniformen uit het andere land.”

Een kleine dertig Maastrichtse agenten heeft zich aangemeld om mee te doen. De twee genoemde dagen vormen een start. ,,Als de drugswereld daar op inspeelt, gaan wij natuurlijk variëren.”

Veel leren

De agenten worden opgeleid. Maastrichts burgemeester Annemarie Penn-te Strake: ,,Je leert veel van elkaar en bespaart veel omslachtige internationale rechtshulpverzoeken.”

Tot een aantal jaren geleden was er een groot internationaal Joint Hit Team, maar dat is opgeheven. Mark Vos, burgemeester van Riemst: ,,Sinds Maastricht het ingezetenen-criterium hanteert, is de stroom aan Franse drugskopers verdwenen. We kunnen ons nu richten op het lokale drugscircuit.”

Brug te ver

Van Zeeland tot Luxemburg wordt gedacht aan gezamenlijke patrouilles, maar dit project loopt volgens Marino Keulen voorop. ,,Euregionale politie zou ideaal zijn, maar dat is nog een brug te ver. Dit is een start.’’

Bij de eerste twee patrouilles is bijvoorbeeld in Maastricht een drugsdealer aangehouden die veel aan Belgen verkocht.

Door Joos Philippens

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen