‘Tom Dumoulin brengt een ode aan de lijdende wielrenner’

Tom Dumoulin hoopte in Italië op zijn tweede Giro-winst, maar een zware val heeft voor een onverwachte wending gezorgd. Onze verslaggever Robin van der Kloor volgt hem op de voet. Vanuit het achterland van Rome geeft hij zijn impressies.

Je hebt vanochtend bij het teamhotel van Sunweb gehoord hoe Dumoulin zei dat hij toch gaat starten. Hoe is het met hem?

,,Hij vervolgt de Giro, maar met heel veel voorbehoud. Bij het inrijden op de rollers voelde zijn knie niet goed. Hij kan hem niet helemaal buigen. Hij heeft pijnstillers genomen. En het regent hier ook nog, iets waar Dumoulin niet van houdt. Maar hij is simpelweg niet klaar om naar huis te gaan. Natuurlijk, hij weet dat zijn kansen in de Giro nu minimaal zijn en kan zich volledig op de Tour gaan richten. Maar dat zich nog niet in zijn hoofd.”

Lees ook: Tom Dumoulin gaat gewoon van start in de Giro

Wat houdt hem in Italië?

,,Veel. Zijn statuur bijvoorbeeld. Hij is oud-winnaar van de Giro. De Gazzetta dello Sport beschreef dat mooi vanochtend: als Dumoulin blijft, bewijst hij eer aan het wielrennen, specifiek aan de lijdende wielrenner. Het hoort bij deze sport om altijd maar weer door te gaan. Dat past ook bij Dumoulin. Als hij uitstapt, zou hij bovendien ook een hele ploeg onthoofd achterlaten. Dat wil hij niet zomaar.”

Hoe was zijn gemoed vanochtend? Verslagenheid, berusting? Of toch verbetenheid om er nog iets van te maken?

,,Het was een soort van mengeling. Af en toe kwam er een glimlachje op zijn gezicht, maar duidelijk is dat hij niet in zijn beste humeur is. Het siert hem in ieder geval dat hij nog niet wil opgeven. Er was veel belangstelling van de pers bij het teamhotel. Dat zorgde nog voor een bizar moment. Dumoulin stapte de draaideur van het hotel in, die door de vele cameramensen en journalisten vervolgens bleef steken. Echt een opwekkend decor was het niet. Een buitenwijk van Rome, waar alles zowat op instorten staat.”

Chris Froome viel vorig jaar in de Giro twee keer en had bij het ingaan van de laatste week een achterstand van 4.52 op de roze trui. En won alsnog de Giro. Is dat een strohalm voor Dumoulin en zijn fans?

,,Het is een onwaarschijnlijk scenario, maar het geeft wél aan wat er in zo’n Giro allemaal mogelijk is. Niemand had vorig jaar gedacht dat Froome de Giro nog zou kunnen winnen, maar toch gebeurde het. Het is nu afwachten hoe Dumoulin de dag doorkomt. Het is een rit met een heel heuvelachtig begin. Daarnaast is er een gerede kans dat de ploegen van Roglic en Nibali nu gaan aanvallen. Zo slim zijn ze wel.”

Je volgde als verslaggever ook de Tour van 2015, waarin vrijwel hetzelfde gebeurde: een zware val van Dumoulin in de eerste week, toen op Belgische wegen. Beleef je een déjà vu?

,,Dat was toch anders. Toen zag hij er als een dood vogeltje uit en had hij zijn schouder uit de kom. Nu is hij toch wat meer gelaten. Nee, ik vergelijk dit misschien wel meer met de Giro van 2016. Toen had hij een zitvlakontsteking en stapte hij er al vrij snel uit. Daarna won hij vervolgens wel op grootse wijze de koninginnenrit van de Tour de France, naar Arcalis.”

Door onze verslaggever