Peter R. de Vries: Taghi wil mij niets aandoen

Bron © ANP

Afbeelding: ANP

Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland, heeft aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries een persoonlijk bericht gestuurd. Daarin laat hij De Vries weten dat hij de journalist helemaal niet om het leven wil laten brengen.

Afgelopen dinsdag zei de Vries dat het Openbaar Ministerie (OM) en de politie hem had verteld dat hij op de dodenlijst van Taghi staat.

Verzinsel

„Met schrik en verbazing las ik het nieuws dat ik volgens politie en justitie opdracht heb gegeven om jou te laten liquideren. Daar is niets van waar. Dat is een regelrecht verzinsel!!”, zou Taghi aan De Vries hebben geschreven. „Ik heb geen enkele reden om jou iets aan te doen. Ik respecteer je en zie je als een professioneel journalist”, zou hij daaraan hebben toegevoegd.

De Vries noemt de boodschap „heel opmerkelijk”. „Ik keek er heel erg van op”, zei hij woensdag tijdens een uitzending van RTL Boulevard.

De vermeende brievenschrijver Taghi laat verder weten het onverklaarbaar te vinden dat politie en justitie hebben gezegd dat hij De Vries iets wil aandoen. „Ik daag hen uit om met informatie te komen. Dat kunnen ze niet, want die is er ook niet: het zijn allemaal leugens. Ik denk dat het hun opzet is om mij met dit soort berichtgeving te framen, mij in de beeldvorming als volksvijand neer te zetten.”

De Vries kreeg vijf weken geleden summiere informatie van de politie dat er een moordaanslag op hem zou worden voorbereid en dat Taghi de opdrachtgever was. „In die vijf weken die volgden, kwamen er geen details bij”, zei de journalist tijdens de uitzending. Uiteindelijk besloot De Vries het zelf naar buiten te brengen in de hoop dat de kans van een echte aanslag dan kleiner zou worden.

Gedetailleerd

Of Taghi de waarheid spreekt, daarover zegt De Vries „niet naïef te zijn”. Tegelijk hecht hij er toch waarde aan, omdat het zo’n persoonlijke boodschap is. „Als ik de gedetailleerde ontkenning tegenover de boodschap van de politie leg, ben ik geneigd om dat te geloven. Als het allemaal niet waar is, waarom zou hij dan die moeite doen. Kennelijk heeft hij het gevoel dit te moeten weerspreken, dat maakt het voor mij waardevol.”

Het OM wil niet reageren.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen