Trainingsmissie Irak tijdelijk stilgelegd

Bron © ANP

Nederlandse trainers in Erbil in Irak leiden pelotons Koerdische Peshmerga-strijders op. Afbeelding: ANP

De Nederlandse trainingsmissie in Irak is tijdelijk opgeschort in verband met „dreigingen”. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De militairen mogen al sinds zondagavond de poort niet meer uit. Er wordt niet overwogen om ze terug te halen.

In het kader van de strijd tegen terreurgroep IS neemt Nederland deel aan een internationale coalitie. Ongeveer vijftig Nederlandse militairen trainen in het noordelijke Erbil hun Koerdische collega’s. Ze krijgen les in onder meer leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.

Verder is er nog een klein aantal Nederlanders actief in Bagdad. Hier worden Iraakse commando’s opgeleid. Al sinds 2015 trainen Nederlandse militairen hun Iraakse collega’s.

Het besluit tot opschorting van de trainingsmissie is genomen door de commandant van de internationale coalitie „in verband met de veiligheidssituatie in Irak”. Ook de operaties van partnerlanden zoals Duitsland zijn stilgelegd. De opschorting zal vermoedelijk nog wel een paar dagen duren.

De woordvoerder kan niet verder ingaan op dreigingen. „In verband met de veiligheid kunnen we niet dieper ingaan op de specifieke veiligheidssituatie en de achtergronden van dit besluit.” Volgens Duitse media zijn er aanwijzingen voor mogelijke aanvallen gesteund door Iran.

De Amerikanen halen een deel van hun diplomaten uit Bagdad en Erbil terug. Het gaat om personeel van wie de aanwezigheid niet dringend noodzakelijk is.

Door Redactie