Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Verder lezen?

Turborotonde bij Nuth voor één avond domein van wandelaars en fietsers

Nuth / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek -

Voordat de turborotonde bij Nuth 120.000 voertuigen per etmaal tussen de Buitenring en de A76 kan gaan verwerken, kreeg het publiek de kans het turboverkeersplein te verkennen. Te voet of per fiets.

De open avond van de turborotonde bij Nuth wordt door menigeen aangegrepen om een avondrondje met de hond te gaan lopen. Zo ook Rob Kattenberg uit Hoensbroek en zijn dochter Linda Kattenberg uit Brunssum.

Inzichtelijk

Met hun honden Kornee en Jitze bekijken ze de plek waar ze straks met de auto koers zetten richting Geleen of de Buitenring oprijden richting hun huizen. „Je krijgt zo een beter inzicht hoe het er komt uit te zien”, vindt Rob. „Heel anders dan als je op een kaartje kijkt. Ook als je op de site kijkt kun je dat vaak moeilijk terugvinden.”

Daar is Linda het mee eens. „Als ik op de nieuwe Buitenring rijd, kijk ik soms om me heen en vraag ik me af: waar ben ik nu? Door zo’n rotonde open te stellen voor het publiek kun je even op je gemak rondkijken en krijg je een beter beeld van de situatie.”

Van de mogelijkheid om een beter beeld te krijgen van de turborotonde maakten woensdagavond naar schatting zo’n zeshonderd mensen gebruik, laat een woordvoerster van de provincie Limburg weten.

Plakboek

Onder hen ook Leon Stassen uit Schinnen. De enorme rotonde wordt op een steenworp van zijn huis aangelegd en hij volgt het project al vanaf het begin op de voet. Minstens één keer per week neemt hij er een kijkje. „Ik heb thuis een dik plakboek met foto’s”, vertelt hij. „Ik kan precies terugzien hoe het hier was en wat hier allemaal gebeurd is.”

Hij heeft gemengde gevoelens over de Buitenring en de turborotonde. „Dit is goed voor de bereikbaarheid van de regio. Stel dat je hier van Eindhoven komt en je wilt naar Ubach over Worms of Waubach. Door de Buitenring en over een paar maanden ook nog deze rotonde leg je die afstand in de helft van de tijd af.”

Natuur

De keerzijde van de medaille is voor Stassen het verlies van natuur. Wanneer we met hem een rondje over de rotonde lopen, weet hij van bijna elk plekje te vertellen hoe het er eerst uitzag. En ook waar bomen en planten stonden. „Bij het mijnspoor bijvoorbeeld. Daar zijn bomen gekapt waarvan ik denk: waarom moesten die weg? En dan constateer ik dat de belofte om bomen te herplanten en nieuwe natuur aan te leggen ook niet altijd even goed nagekomen wordt.”

Mat Snijders, omgevingsmanager van de Buitenring, geeft aan dat het houden van zulke openstellingen goed past in hun strategie om mensen over het project op de hoogte te houden. „Dit soort open dagen werkt heel goed. Je kunt mensen niet alleen vertellen hoe lang de overlast nog gaat duren en wat we aan het bouwen zijn, je kun het nu ook laten zien. Daarom bieden we ook busexcursies aan langs het werk. We merken dat deze manier van communiceren een deel van de zorgen en ergernissen van mensen wegneemt. En als ik vanavond de opkomst zie en de eerste reacties hoor, hebben we dat vanavond weer gedaan.”