‘Financiële strop voor Universiteit Maastricht en Open Universiteit Heerlen dreigt’

Afbeelding: Harry Heuts

Als het kabinet het advies van de commissie-Van Rijn overneemt om meer geld te investeren in technische opleidingen, voorziet de Universiteit Maastricht (UM) een financiële strop van veertien miljoen euro.

Het college van bestuur vindt dat de UM in het advies van de commissie ‘onevenredig hard wordt geraakt’. „Volgens een eerste calculatie leveren wij 14 miljoen in, dat is 5,7 procent van onze rijksbijdrage”, zegt de vicevoorzitter van het college van bestuur, Nick Bos, in het universiteitsblad Observant. Hij houdt wel een slag om de arm, want veel van de onderliggende berekeningen van het rapport zijn nog niet beschikbaar.

Kleiner

Alleen de Open Universiteit in Heerlen zou met 5,9 procent van haar rijksbijdrage meer verliezen dan de UM. Het verlies bij andere universiteiten is kleiner: Rotterdam -4,9 procent, Nijmegen -3,3 procent, Tilburg -3,2 procent en Groningen -2,2 procent.

De Nederlandse universiteiten zijn positief over het voorstel om meer te investeren in technische opleidingen, maar vrezen „grote negatieve gevolgen” voor andere wetenschappelijke disciplines.

Het enkel verschuiven van geldstromen naar bèta-opleidingen leidt tot „forse en pijnlijke bezuinigingen” bij de alfa-, gamma- en medische wetenschappen, waarschuwt Vereniging van Universiteiten VSNU.

„Dit zijn disciplines van groot maatschappelijk belang waar nu al hoge werkdruk en andere knelpunten heersen”, reageert de VSNU op het advies van de commissie-Van Rijn, die de bekostiging van het hoger onderwijs heeft onderzocht.

Delft

Als het kabinet het advies overneemt, krijgen de technische universiteiten (Delft, Eindhoven, Wageningen en Twente) er geld bij. TU Delft zou met een stijging van 8,4 procent (in twee jaar) het meest profiteren. Die universiteit is dan ook blij met het advies.

Een woordvoerster van de TU wijst erop dat studentenaantallen al jaren fors toenemen, terwijl de financiering daarbij achterbleef. „Maar we snappen de pijn bij anderen en sluiten ons aan bij de reactie van de VSNU.” De vereniging hoopt dat het kabinet extra geld uittrekt voor de bèta-disciplines en is tegen bezuinigingen op andere studierichtingen. Nederland moet „de komende jaren over de hele linie fors investeren in kennis” om competitief en welvarend te blijven, vindt de VSNU. Maar zonder extra investeringen pakt een verschuiving naar bèta negatief uit voor de niet-technische universiteiten.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Heerlen