Herinrichting kamp aan de Kaldenkerkerweg in Venlo onzeker

Het kamp aan de Kaldenkerkerweg is de grootste woonwagenlocatie in de gemeente Venlo. Afbeelding: Gemeente Venlo

Het is onzeker of het woonwagenkamp aan de Kaldenkerkerweg in Venlo op korte termijn wordt heringericht.

Binnen de Venlose gemeenteraad bestaat momenteel nog onvoldoende steun om eind deze maand te beslissen over het raadsvoorstel dat de herinrichting mogelijk maakt. Dat bleek woensdagavond tijdens een bespreking van het voorstel. Dat voorziet onder andere in legalisering van drie nu gedoogde standplaatsen, de aanleg van een rondweg, verbetering van de brandveiligheid op het terrein en een einde aan oneigenlijk gebruik van gemeentegrond.

Oppositiepartijen VVD en PVV gaven nu al aan het voorstel niet te steunen. Zo wees raadslid Inge Simons (VVD) op het gebrek aan draagvlak onder de bewoners van het achttien wagens tellende kamp. Bewoner Frederic Lucassen zei aan het begin van de vergadering dat het kamp het plan niet ziet zitten. Zo zou er niets van de wensen van de bewoners in het plan staan, was er geen sprake van goede communicatie en voorziet het plan niet in vernieuwing van verouderde woonwagens die gehuurd worden van de gemeente.

Twijfel

Oppositiepartij CDA en coalitiepartij PvdA twijfelen nog of ze eind deze maand een beslissing over het plan willen nemen. Fractievoorzitter Hay Janssen van de PvdA vroeg zich af of er voor de herinrichting niet meer tijd genomen moet worden. „Want we hebben er niets aan iets door te drukken waar de bewoners niets aan hebben.”

Wethouder Sjors Peeters (50PLUS) zei dat het dossier over de herinrichting van het kamp ‘geen schoonheidsprijs verdient’. „Hier is in 38 jaar tijd weinig aandacht aan besteed, er moet nu iets gebeuren.” Hij liet weten dat er de afgelopen jaren regelmatig contact is geweest met de bewoners en dat gepoogd is met elkaar tot overeenstemming te komen. Peeters toonde zich na de opmerkingen van de raad bereid om in kaart te brengen welke wagens en faciliteiten op het terrein verbeterd moeten worden en wat dit kost.

Aanpassingen

EENLokaal, SP, 50PLUS, GroenLinks en D66 lieten uiteindelijk weten het raadsvoorstel eind deze maand te willen behandelen. Wel willen ze dan aanpassingen doorvoeren om tegemoet te komen aan de bewoners. Dit tot verbazing van onder anderen Inge Simons. Volgens haar moet de gemeente als eigenaar van het terrein en de gehuurde wagens achterstallig onderhoud sowieso al verhelpen. En zou het volgens haar raar zijn om een herinrichtingsplan dat alle bezwaren van bewoners terzijde schuift éérst goed te keuren en daar vervolgens nog eens over te gaan praten.

Door Daan de Hulster
Venlo