Oorzaak brand plasticfabriek nog onduidelijk

De hal waar de brand woedde, mag als verloren worden beschouwd. Afbeelding: Ermindo Armino

Bijna een week na de felle brand bij plasticverwerker Smile Plastics in Susteren, is de oorzaak nog niet aangetoond. Het vuur heeft de hal waar de brand ontstond van binnen grotendeels verwoest.

Zaterdag aan het einde van de middag brak brand uit in een hal op het terrein van Smile Plastics aan de Industrieweg in Susteren. Grote rookwolken waren vanuit de verre omtrek zichtbaar en trokken in de richting van het dorp. De brandweer rukte uit met groot materieel en wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere hallen.

Oorzaak

Fabrieksmanager Josef Kerst is sindsdien bezig met schade-experts van de verzekering maar de oorzaak blijkt niet eenvoudig te achterhalen. „Binnenin de hal is veel verbrand. Daar staan molens die het plastic vermalen tot poeder. Dat poeder is natuurlijk brandbaar materiaal maar er moet ergens een ontstekingsbron zijn. We weten door de camerabeelden in welk deel de brand is ontstaan maar het is de vraag of de oorzaak eenduidig vastgesteld kan worden.”

Schadelijke stoffen

Omwonenden kregen zaterdag het advies ramen en deuren gesloten te houden. Wedstrijden op het nabijgelegen terrein van SC Susteren werden stilgelegd evenals de voorbereidingen voor het feest bij CV Ontsjpaord in een tent op de Baakhoverweg. Metingen toonden echter geen hoge concentraties schadelijke stoffen aan. Rond 18.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Er waren zaterdagmiddag geen werknemers in de hal aanwezig.

Nichemarkt

Ondanks de snelle reactie van de brandweerkorpsen, mag de hal als verloren worden beschouwd. Van de machines moet onderzocht worden in hoeverre ze weer in de productie kunnen meedraaien. Kerst: „Die kun je niet kopen, zijn speciaal voor Smile Plastics gebouwd. We zijn geen recyclebedrijf, verwerken schoon plastic tot fijn poeder dat gebruikt wordt voor allerhande toepassingen. Een nichemarkt.”

Productie

Maandagmorgen werd de productie weer opgestart, nadat de dag na de brand een aantal medewerkers was komen uithelpen. „We lopen geen vertraging op, qua productie draaien we op 80 procent. Herbouw van de machines gaat nog wel enkele weken duren. De financiële schade is wel groot, dan moet je toch denken aan meer dan een paar ton.”

Door Rob Stikkelbroeck

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Echt-Susteren