Sittard-Geleen ziet niets in invoeren jeugdlintje

Uitreiking van een jeugdlintje in Horst aan de Maas enkele jaren geleden. Afbeelding: Mijntje Wismans

Sittard-Geleen ziet niets in het invoeren van een jeugdlintje, om rond Koningsdag ook eens jongeren in het zonnetje te zetten. Het voorstel was gedaan door oppositiepartij CDA.

Sittard-Geleen claimt als ‘eerste gemeente in Nederland’ in 2003 gestart te zijn met het uitreiken van een kinderlintje voor jeugd tot en met twaalf jaar. Alleen is dat initiatief snel doodgebloed.

Kandidaat

Volgens het stadsbestuur was er al in het derde jaar nog nauwelijks belangstelling om kinderen voor te dragen voor een jeugdlintje. „De voordrachten werden gedaan via de scholen, maar in de praktijk bleken het vooral ouders te zijn die hun eigen kinderen als kandidaat aandroegen”, schrijven B en W aan het CDA.

Op basis van criteria, zoals bijzondere inzet voor de samenleving, besliste de gemeente over het al dan niet toekennen van de ‘onderscheiding’. „Dit leidde vaak tot teleurstellingen bij zowel kinderen als ouders, waardoor er ook discussie ontstond”, meldt het stadsbestuur. Door deze ervaring is besloten niet door te gaan met het jeugdlintje.

Initiatieven

Volgens de gemeente zijn er ook andere manieren om de inzet van jongeren voor de samenleving te waarderen. B en W noemen de ‘kinderwijkraad’, ‘jeugdburgemeester voor een dag’ en de ‘jongerencliëntenraad’ als initiatieven om jongeren bij de samenleving te betrekken. Net als de ‘Dag der Jeugdkampioenen’, waarop jeugdige sporters in het zonnetje worden gezet.

Het CDA had het college verzocht nog afgelopen Koningsdag het jeugdlintje in te voeren om jongeren tot en met achttien jaar die iets bijzonders hebben gedaan te eren.

Door Erwin Schmidt

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Sittard-Geleen