Feest in Italië: Masnada wint etappe, roze trui voor medevluchter Conti

Fausto Masnada, etappewinnaar in de Giro. Afbeelding: BELGA

Fausto Masnada heeft de Italianen een ritzege gegund in de Giro. De 25-jarige renner van Androni-Giocattoli won vanuit een vroege vlucht de zesde etappe. En het feest voor Italië werd nog groter: Valerio Conti (UAE Team Emirates) nam de roze leiderstrui over van Primoz Roglic.

Jumbo-Visma en leider Roglic lieten al weten het geen ramp te vinden om de leiderstrui zo vroeg in de Giro -voor even- af te staan. De zesde rit leek een mooie kans voor vluchters en het duurde dan ook lang voordat de juiste vlucht weg was. Uiteindelijk wisten dertien renners, met daarbij Masnada, Conti én Sam Oomen (Team Sunweb), weg te rijden.

Het peloton. onder aanvoering van Jumbo-Visma, deed het de hele dag rustig aan en gaf de kopgroep een mooie voorsprong, waardoor al snel duidelijk was dat de strijd om de ritzege én de roze trui vanuit de kopgroep kwam.

Beklimming

Die strijd kwam er op de enige beklimming van de dag (2e categorie), met de top op achttien kilometer van de finish. Masnada versnelde al snel en kreeg landgenoot Conti mee. De twee reden al snel een voorsprong van 25 seconden bij elkaar en ondanks pogingen van onder andere Oomen kwam de rest niet meer terug. Vooraan leken de twee Italianen een afspraak te hebben: Masnada mocht de rit winnen en Conti (die op 1’59 van Roglic het best geplaatst was) zou de roze leiderstrui pakken.

Masnada en Conti bleven goed samenwerken en mochten na 238 kilometer in finishplaats San Giovanni Rotondo de buit verdelen: de ritzege was voor Masnada, de roze trui voor Conti. Achter het duo sprintte José Joaquín Rojas naar de derde plaats. Het was voor Androni-Giocattoli de eerste ritzege in de Giro sinds 2012, toen de ploeg van manager Gianni Savio twee etappes won (Miguel Rubiano en Robert Ferrari).

Het peloton met alle favorieten eindigde op bijna zeven minuten, waardoor veel van de vluchters van de dag de top-tien van het klassement binnen komen.

Door Sjors Tanis