‘Hogere rente studieschuld is in strijd met wet’

Jongeren- en studentenorganisaties voeren actie bij de Tweede Kamer tegen de kansengelijkheid die is ontstaan door het leenstelsel. © ANP

Het plan van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven om de rente op studieschulden te verhogen is in strijd met het internationaal onderwijsrecht. Dat maakten het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) bekend op basis van eigen juridisch onderzoek.

Redactie

Volgens de studentenorganisaties is het regeringsplan in directe strijd met een door Nederland ondertekend internationaal verdrag, waarin gesteld wordt dat het hoger onderwijs ‘geleidelijk aan kosteloos moet worden gemaakt’. ‘’Het spekken van de staatskas met het kostbare geld van studenten blijkt onrechtmatig. Dat werpt nieuw licht op het debat in de Eerste Kamer, daar waar de rechtmatigheid van wetten getoetst word’’, aldus het ISO.

Extra schuld

Half december nam de Tweede Kamer het plan aan met de kleinst mogelijke meerderheid. Op 28 mei wordt het behandeld door de Eerste Kamer. De maatregel levert een student gemiddeld 5500 euro extra schuld op.

Lees ook: Miljardair lost studieschuld 400 geslaagden af

,,De Eerste Kamer heeft als functie de rechtmatigheid van de wetsvoorstellen te controleren. Om deze constatering kunnen zij niet heen’’, stellen de studenten. Mocht met het wetsvoorstel ingestemd worden dan worden er ‘’verdere juridische stappen’’ genomen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws