Fors hogere straf voor jarenlang seksueel misbruik van dochter

Afbeelding: Getty Images

Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 60-jarige Paul W. uit Stein dinsdag veroordeeld tot dertig maanden cel voor het seksueel misbruik van zijn tienerdochter tussen 1991 en 1994. Dat is een fors hogere straf dan de rechtbank eerder oplegde.

De raadsheren van het hof vinden dat ook bewezen is dat W. zijn dochter in 2002, toen het in 1979 geboren slachtoffer een volwassen vrouw was, heeft verkracht. Dat laatste zou zijn gebeurd in een periode dat haar ouders de vrouw thuis verzorgden na een ernstig verkeersongeval. Ze zou door de medicatie en haar letsels niet in staat zijn geweest weerstand te bieden aan haar vader.

Vrijwillig

Het gerechtshof heeft de man twaalf maanden meer celstraf opgelegd dan de rechtbank Maastricht in september 2018 deed. Die veroordeelde W. tot achttien maanden. Die straf had het Openbaar Ministerie (OM) toen ook geëist. De verdachte ging in hoger beroep. Hij ontkende de verkrachting – „het was vrijwillige seks” - en was het niet eens met de hoogte van de straf. Het misbruik van zijn dochter van haar twaalfde tot haar veertiende heeft hij toegeven.

„Als ik naar de cel moet, is mijn hele leven kapot,” zei hij twee weken geleden in Den Bosch, waar het OM 24 maanden celstraf vorderde. „En wat dacht u van uw dochter,” wilde een van de rechters van hem weten. „Die leeft haar leven gewoon door,” luidde het antwoord van W. „Een stuitende en kwetsende reactie”, zei advocaat Floor Oehlen, die het slachtoffer bijstaat. „Wat die man zijn kind heeft aangedaan, heeft haar hele leven bepaald. Ze heeft nooit meer een normaal leven kunnen leiden”. W. moet zijn dochter ruim tienduizend euro schadevergoeding betalen, heeft het hof bepaald.

De vrouw deed pas in 2012 aangifte tegen haar vader. Het slachtoffer had daar eerder op aanraden van haar hulpverleners van afgezien. Ze stapte uiteindelijk toch naar de politie omdat ze erkenning wilde voor wat haar is aangedaan.

Door Jos Emonts
Stein